Шаблон заяви-повідомлення

Як уникнути помилок при спадкуванні за законом?

Юридична клініка продовжує свою діяльність у сфері фінансової грамотності. Раніше ми інформували Вас про т.зв. «податкові канікули» (http://legalclinic.nlu.edu.ua/2020/03/19/novovvedennya-shhodo-splati-yesv/). Сьогодні ж, пропонуємо Вашій увазі шаблон заяви-повідомлення до податкового органу про те, що платником єдиного внеску такий внесок за себе нараховуватися, обчислюватися та сплачуватися не буде.

Роз’яснюємо, що подання такої заяви не є обов’язком платника єдиного внеску. Водночас, її подання може запобігти ймовірним складнощам у застосуванні до платника єдиного внеску положень законодавства про «податкові канікули», а також суттєво посилює правову позицію платника в цій площині.

 

Головне управління Державної податкової служби у _____________________ області

Фізична особа-підприємець

____________________________________

(Прізвище, ім’я, по-батькові)

РНОКПП: _________________

Номер взяття на облік платника податків:

_______________________

Місце державної реєстрації: _______________

________________________________________________________________________________

Тел.: ________________________

E-mail: ______________________

 

ЗАЯВА

 

            18.03.2020 набрав чинності Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» (№ 533-IX).

            Відповідно до п.2 вказаного Закону України Розділ VIII “Прикінцеві та перехідні положення” Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» доповнено пунктами 9-10-9-12 такого змісту:

    «9-10. Тимчасово звільняються від нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску особи, зазначені у пунктах 4, 5 та 5-1 частини першої статті 4 цього Закону, в частині сум, що підлягають нарахуванню, обчисленню та сплаті такими особами за періоди з 1 по 31 березня та з 1 по 30 квітня 2020 року за себе. При цьому положення абзацу другого пункту 2 частини першої статті 7 цього Закону щодо таких періодів для таких осіб не застосовуються.

Такі особи можуть прийняти рішення про нарахування, обчислення та сплату єдиного внеску за періоди з 1 по 31 березня та з 1 по 30 квітня 2020 року в розмірах та порядку, визначених цим Законом. У такому разі інформація про сплачені суми зазначається у звітності про нарахування єдиного внеску за звітний період, визначений для таких осіб цим Законом.

9-11.1. Тимчасово штрафні санкції, визначені частиною одинадцятою статті 25 цього Закону, не застосовуються за такі порушення, вчинені у періоди з 1 по 31 березня та з 1 по 30 квітня 2020 року:

несвоєчасна сплата (несвоєчасне перерахування) єдиного внеску;

неповна сплата або несвоєчасна сплата суми єдиного внеску одночасно з видачею сум виплат, на які нараховується єдиний внесок (авансових платежів);

несвоєчасне подання звітності, передбаченої цим Законом, до податкових органів. При цьому абзаци другий та третій пункту 7 частини одинадцятої статті 25 цього Закону щодо такого порушення, вчиненого у періоди з 1 по 31 березня та з 1 по 30 квітня 2020 року, не застосовується.

9-11.2. Протягом періодів з 1 по 31 березня та з 1 по 30 квітня 2020 року платникам єдиного внеску не нараховується пеня, а нарахована пеня за ці періоди підлягає списанню.

9-12. Установити мораторій на проведення документальних перевірок правильності нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску на період з 18 березня по 18 травня 2020 року».

             В свою чергу у пунктах 4, 5, 5-1 ч.1 ст. 4 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (№ 2464-VI) визначені наступні суб’єкти:

            «4) фізичні особи – підприємці, в тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування;

            5) особи, які провадять незалежну професійну діяльність, а саме наукову, літературну, артистичну, художню, освітню або викладацьку, а також медичну, юридичну практику, в тому числі адвокатську, нотаріальну діяльність, або особи, які провадять релігійну (місіонерську) діяльність, іншу подібну діяльність та отримують дохід від цієї діяльності;

            5-1) члени фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах;».

            При цьому абзацом другим пункту другого частини першої статті 7 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» передбачено, що: «У разі якщо таким платником не отримано дохід (прибуток) у звітному кварталі або окремому місяці звітного кварталу, такий платник зобов’язаний визначити базу нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої цим Законом. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску».

            Так, Заявник належить до пункту ____________ ч.1 ст. 4 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

            На підставі вищевикладеного та керуючись п.2 Закону України № 533-IX, а також пунктами 9-10-9-12  Розділу VIII “Прикінцеві та перехідні положення”, пунктами 4, 5, 51 ч1 ст. 4 Закону України № 2464-VI:

  1. Повідомляю, що мною як платником єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за пунктом _________ ч.1 ст. 4 Закону України № 2464-VI за періоди з 1 по 31 березня та з 1 по 30 квітня 2020 року повністю не буде нараховано, обчислено та сплачено єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за себе;
  2. Прошу взяти до уваги наведені вище законодавчі зміни та не застосовувати до мене положення штрафні санкції, визначені частиною одинадцятою статті 25 Закону України № 2464-VI на підставі п.2 Закону України № 533-IX.
  3. В разі заперечення Головним управлінням викладеного, прошу заздалегідь повідомити мене про такі заперечення та їх правову підставу.

 

«____»_______________ 2020 року               _______________ __________________

(Підпис)      (Прізвище та ініціали)

 

Автор: Трофімов Богдан

Цю публікацію підготовлено за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку в рамках гранта, наданого Проектом USAID «Трансформація фінансового сектору». Висловлені в цій публікації думки необов’язково відображають погляди Агентства США з міжнародного розвитку або Уряду Сполучених Штатів Америки.

Рудковська Мирослава

Автор : Рудковська Мирослава

700 переглядів

0 коментарів

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *