Що нового готує ринок споживчого кредитування?

Що нового готує ринок споживчого кредитування?

З розповсюдженням такої епідемії як COVID-19 в Україні був ведений карантин, а також відбулися значні зміни, які торкнулися і сфери споживчого кредитування, так як доходи населення під час карантину падають, а ситуація наближається до кризової.

17 березня на позачерговому засіданні Верховної Ради України було прийнято законопроект №3220 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків та період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникнення і поширення короновірусної хвороби», де частина 7 зазначає зміни, які відбудуться в ЗУ «Про споживче кредитування» на період від 1 березня 2020 року по 30 квітня 2020 року. Він був підписаний Президентом України 18 березня.

Цим законом були внесені зміни до Розділу ІV Закону України «Про споживче кредитування», де зазначається, що у разі прострочення споживачем у період з 1 березня 2020 року по 30 квітня 2020 року виконання зобов’язань за договором про споживчий кредит (в тому числі, але не виключно, прострочення споживачем у період з 01 березня 2020 року по 30 квітня 2020 року виконання зобов’язань зі сплати платежів) споживач звільняється від відповідальності перед кредитодавцем за таке прострочення. Також зазначається, що у разі пропущення споживачем такого прострочення він звільняється від обов’язків сплачувати кредитодавцю неустойку у вигляді пені, штрафу, та інших платежів, сплата яких передбачена договором про споживчий кредит за прострочення виконання (невиконання, часткове виконання) споживачем зобов’язань за таким договором.

Також, законом передбачена заборона збільшувати проценти за користування кредитом з інших причин, ніж тих, які передбачені в частині четвертій статті 1056-1 Цивільного Кодексу у період з 1 березня по 31 травня 2020 року. Такою причиною є застосування змінюваної процентної ставки і встановлена договором періодичність, за якою кредитодавець самостійно має право збільшувати або зобов’язаний зменшувати процентну ставку, відповідно до умов передбачених кредитним договором. Тому, радимо вам уважно прочитати умови вашого кредитного договору, аби не мати в подальшому проблем з банком. Варто зазначити, що кредитодавець зобов’язаний письмово повідомити вас про зміну процентної ставки протягом 15 календарних днів, що настають за днем, з якого застосовується нова ставка.

Ці норми поширюються не лише на кредити, які регулюються Законом України «Про споживче кредитування», але на інші. Наприклад, кредит на строк до місяця, овердрафти; кредити ломбардів, коли застава передається на збереження; кредитні договори з розміром кредиту, яка становить до однієї мінімальної заробітної плати; безпроцентні кредити та інші. Тобто зміни поширюються на усі споживчі кредити, які видаються банками та фінансовими установами.

Таким чином, закон звільняє від відповідальності всіх громадян України, які мають споживчі кредити за невчасну виплату кредиту у період з 1 березня 2020 року по 30 квітня 2020 року. Але треба пам’ятати, що карантин скоро припиниться і все знову стане на свої місця, і тому зволікати з виплатами по кредитному договору не варто. Не сплачуючи своєчасно, позичальники тим самим погіршують свою кредитну історію. Як зазначив директор з розвитку бізнесу Міжнародного бюро кредитних історій Андрій Камінський: «Якщо виникне прострочення, то воно потім нікуди не зникне, так як нівелюються лише штрафи та пені.»

Тому, будьте здорові та сплачуйте відсотки за кредитами вчасно.

 

Автор: Антонян Анаіт

Цю публікацію підготовлено за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку в рамках гранта, наданого Проектом USAID «Трансформація фінансового сектору». Висловлені в цій публікації думки необов’язково відображають погляди Агентства США з міжнародного розвитку або Уряду Сполучених Штатів Америки.

Рудковська Мирослава

Автор : Рудковська Мирослава

963 переглядів

0 коментарів

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *