Посилення відповідальності у сфері містобудівної діяльності

Посилення відповідальності у сфері містобудівної діяльності

Сьогодні сфера містобудівної діяльності займає важливе місце у галузі народного господарства. Основним завданням містобудування є створення певного матеріального середовища, яке має задовольняти потреби громадян-споживачів, інвесторів-забудовників та держави у найкращий спосіб шляхом проведення містобудівної політики, що полягає у розробці державних стандартів, норм і правил, пов’язаних з плануванням, забудовою й іншим використанням території.

На сьогоднішній день згадана галузь активно реформується з метою запровадження нової прогресивної моделі державного управління у сфері містобудівної діяльності. Проте, вносячи законодавчі зміни, варто враховувати вплив цих нововведень на учасників процесу та можливі механізми захисту їх права від несанкціонованих дій.

1 вересня 2021 року було зареєстровано законопроект № 5877 «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності у сфері містобудівної діяльності», який був включений до порядку денного Верховної Ради України 19 жовтня 2021 року.

Що ж передбачає законопроєкт і на що очікувати у випадку його прийняття?

У пояснювальній записці до законопроекту законотворці звернули увагу на те, що наразі встановлені чинним законодавством розміри штрафів у сфері містобудування є неспівставними з масштабами можливої шкоди внаслідок вчинення протиправних дій, тому вони потребують перегляду і збільшення. З цього випливає необхідність переглянути чинні статті Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України в частині актуалізації складів злочинів за правопорушення у сфері містобудівної діяльності, а також посилення відповідальності за порушення, передбачені відповідним законодавством.

Положеннями проєкту Закону України «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо підвищення відповідальності у сфері містобудівної діяльності», зокрема, пропонуються такі зміни:

– внесення змін до статей 96, 961, 18842 Кодексу України про адміністративні правопорушення в частині зміни складів правопорушень, збільшення штрафних санкцій за правопорушення у сфері містобудівної діяльності;

– внесення змін до статей 2446,  255 Кодексу України про адміністративні правопорушення в частині процедурних питань розгляду справ про адміністративні правопорушення;

– визначення кола суб’єктів на яких може бути накладено адміністративне стягнення;

– доповнення Кодексу України про адміністративні правопорушення новою статтею 2661, якою врегульовується питання забезпечення виконання приписів контролюючих органів відносно об’єктів самочинного будівництва шляхом тимчасового арешту об’єктів незаконного (самочинного) будівництва;

– внесення змін до статей 2051, 358, 364, 3652, 366, 3684 Кримінального кодексу України, якими забезпечується можливість притягнення до кримінальної відповідальності відповідних суб’єктів містобудівної діяльності, за злочини передбаченні цими статтями;

– нова редакція статті 1971 Кримінального кодексу України, що передбачає посилення відповідальності за самовільне зайняття земельної ділянки (земель), визначення шкоди значною, якщо вона у сто і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян;

– доповнення Кримінального кодексу України новою статтею 1972, якою передбачається посилення кримінальної відповідальності за самочинне будівництво.

У випадку, якщо таке будівництво створило небезпеку чи призвело до тяжких технологічних аварій або екологічних катастроф, загибелі або масового захворювання населення, у проєкті запропоновано встановити відповідальність у вигляді позбавлення волі на строк від 3 до 5 років.

У випадку незаконного будівництва пропонується запровадити тимчасовий арешт об’єктів, аби унеможливити їх використання. Проєктом також пропонується вдосконалити норми щодо відповідальності за підробку документів, печаток, штампів, бланків і внесення сфальшованих відомостей до електронної системи – такі дії пропонується карати штрафом у 200 неоподатковуваних мінімумів або позбавленням волі до 3 років.

Отже, прийняття законопроєкту має забезпечити невідворотність відповідальності за правопорушення у сфері містобудівної діяльності та, відповідно, зменшити кількість випадків незаконних діянь у цій галузі. Дані нововведення, у свою чергу, дозволять забезпечити дотримання прав і законних інтересів всіх учасників процесів у цій сфері.

Ключові слова: відповідальність, законопроєкт, містобудування, будівництво.

Автор: Дадикіна Ксенія

Рудковська Мирослава

Автор : Рудковська Мирослава

497 переглядів

0 коментарів

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *