Поліграф: ще один крок у люстрації органів прокуратури

Поліграф: ще один крок у люстрації органів прокуратури

17 лютого 2016 року у Верховній Раді України зареєстровано законопроєкт “Про захист прав осіб, які проходять опитування (дослідження) на поліграфі”. Актуальність цього законопроєкту пов’язана з відсутністю правового регулювання у сфері проведення досліджень із застосування поліграфа. Адже сьогодні цей науково–технічний прилад використовується українцями переважно з метою проведення опитування (дослідження) осіб у питаннях приватного характеру. Однак, даний законопроєкт був відкликаний Верховною Радою України. 

Натомість, у 2021 році Наказом Генерального прокурора України затверджено Інструкцію «Про порядок проведення психофізіологічного дослідження із застосуванням поліграфа в органах прокуратури України», що набрала чинності 18 вересня 2021 року.

У вищезазначеній Інструкції визначено, що метою проведення дослідження є отримання орієнтувальної інформації, з’ясування ступеня її достовірності та повноти, отримання додаткових відомостей, які можуть використовуватися у службовій діяльності органів прокуратури у порядку та випадках, визначених законодавством. 

Крім того, в Інструкції визначено певні межі використання поліграфа. Зокрема, підставою для проведення дослідження є:

– завдання на проведення дослідження, у якому мають бути зазначені анкетні дані суб’єкта дослідження, обставини, з приводу яких передбачається проведення дослідження, мета його проведення, тематика питань, що підлягають аналізу (оцінці) та з’ясуванню;

– заява про добровільну участь у дослідженні.

У розділі VI Інструкції зазначається, що результати дослідження мають виключно ймовірний та орієнтувальний характер і розглядаються у сукупності з іншою перевіреною інформацією та матеріалами.

З метою недопущення витоку інформації оригінали та копії довідок про результати досліджень, інших матеріалів досліджень надаються виключно за запитом посадових осіб органів прокуратури, досудового розслідування, відповідного органу, що здійснює дисциплінарне провадження, Ради прокурорів України, Вищої ради правосуддя та суду, а також можуть долучатися до особових справ працівників прокуратури з дотриманням вимог Закону України “Про захист персональних даних”.

Отже, прийняття цієї Інструкції імовірно певним чином дозволить припинити «самодіяльність» деяких осіб, тобто, тих, хто застосовував поліграф на власний розсуд, незважаючи на високу вірогідність порушення прав людини і громадянина.

Таким чином, Інструкція, згідно зі змістом, надає можливість:

1.Забезпечити якісний відбір кандидатів на заміщення вакантних посад;

2.Проводити службові розслідування та внутрішні перевірки окремих категорій працівників; 

3.Уникнути непрозорості, незаконних дій чи бездіяльності окремих категорій посадових осіб при прийнятті ними конкретних рішень;  

4.Забезпечити проведення максимально публічної і відкритої процедури люстрації;

5.Полегшити процедуру очищення державних інституцій управління владою від недоброчесних посадових осіб. 

Ключові слова: поліграф, прозорість, публічність, права людини, інформація.

Автор: Алиєва Аліса

Рудковська Мирослава

Автор : Рудковська Мирослава

441 переглядів

0 коментарів

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *