Несправність габаритних вогнів: чи є підставою для відповідальності?

Несправність габаритних вогнів: чи є підставою для відповідальності?

Передусім варто почати з того, що забезпечення і своєчасний контроль за справністю світлових приладів автомобіля, особливо габаритних вогнів, – неухильний обов’язок кожного водія. Габаритні вогні – необхідний елемент безпеки учасників дорожнього руху в темний період доби. Але що робити, якщо несправність габаритних вогнів виникла безпосередньо у дорозі, і водій фізично не зміг передбачити та вчасно усунути негативні наслідки?

Загалом, норми Кодексу України про адміністративні правопорушення, а саме стаття 121, передбачають притягнення до відповідальності у вигляді штрафу у розмірі 340 гривень за несправність світлових приладів у темну пору доби. У випадку повторності правопорушення протягом року передбачена відповідальність у вигляді позбавлення права керування на строк від 3 до 6 місяців або, у виняткових випадках, адміністративний арешт на строк від 5 до 10 діб.

Правила дорожнього руху зобов’язують водіїв перед початком руху перевірити та забезпечити технічну справність транспортних засобів, у тому числі і габаритних вогнів (п.2.3.а ПДР). Правилами забороняється експлуатація транспортних засобів згідно із законодавством за наявності таких технічних несправностей і невідповідності таким вимогам.

Однією із головних умов притягнення до адміністративної відповідальності є встановлення суб’єктивної сторони складу правопорушення, яка полягає в наявності умислу. Тобто водій має усвідомлювати те, що він керує автомобілем з несправними габаритними вогнями. Однак, якщо така ситуація виникає в дорозі, то водій, відповідно до п. 31.5 ПДР, має вжити всі можливі заходів для її усунення, а якщо зробити це неможливо – рухатися якомога коротшим шляхом до місця стоянки або ремонту.

Отже, якщо така несправність виникла під час руху, і водій не знав про це, то така ситуація не є адміністративним проступком, відповідно і не є підставою для притягнення до адміністративної відповідальності. Водій не може контролювати справність габаритних вогнів під час руху, адже, знаходячись за кермом, він фізично не може передбачити несправність габаритних вогнів, що розміщені на кузові автомобіля.

Такого висновку дійшов у своєму рішенні Луцький міськрайонний суд Волинської області від 22 квітня 2021 у справі № 161/3794/21, який частково задовольнив позов водія, який дізнався про несправність габаритних вогнів після зупинки його автомобіля працівниками поліції. Суд дійшов висновку, що виявлена несправність транспортного засобу з освітлення задніх габаритних вогнів під час руху не є адміністративним проступком, а є приводом для усунення цих недоліків на місці зупинки транспортного засобу.

Також, варто зазначити, що об’єктивною стороною правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 121 КУпАП, є, зокрема, несправність приладів саме у темну пору доби. Відсутність такої ознаки як час вчинення правопорушення виключає відповідальність за цією нормою. Так, рішенням Малинського районного суду Житомирської області від 31.03.2021 у справі № 283/496/21 було скасовано постанову про накладення адміністративного стягнення у вигляді штрафу за фактом порушення водієм п. 31.4 ПДР через несправність габаритних вогнів. Таке рішення зумовлено тим, що дана подія відбулася вдень о 15.00, а тому застосування до нього стягнення за нормою, яка передбачає відповідальність за такі порушення лише в темну пору доби, є безпідставними.

Таким чином, питання про підставу накладення штрафу буде залежати від:

1. Чи знав водій транспортного засобу про несправність габаритних вогнів. У випадку, коли він не знав та не міг знати про ситуацію, що виникла під час руху, накладення штрафу є безпідставним та незаконним

2. У який період доби виникла дана ситуація. Норма ст. 121 КУпАП передбачає одну із обов’язкових ознак – вчинення діяння у темну пору доби або в умовах недостатньої видимості. Відсутність такої ознаки зумовлює і відсутність складу даного адміністративного правопорушення.

Підсумовуючи, варто наголосити, що безпідставність накладення штрафу, зафіксованому у протоколі, можливо оскаржити шляхом звернення до суду.

Ключові слова: Правила дорожнього руху, габаритні вогні, темна пора доби, штраф, несправність.

Автор: Тільна Катерина

Рудковська Мирослава

Автор : Рудковська Мирослава

1 822 переглядів

0 коментарів

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *