Накопичувальна пенсійна система в Україні

Накопичувальна пенсійна система в Україні

Передусім, слід зазначити, що правові засади функціонування реформованої системи пенсійного забезпечення регламентуються Законами України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» та «Про недержавне пенсійне забезпечення». Перші спроби запровадити накопичувальне пенсійне забезпечення здійснювалися в Україні вже неодноразово, але вони не були успішними.

Сьогодні в Україні діє солідарна пенсійна система, яка передбачає,що підприємства та громадяни, які працюють, сплачують обов’язкові відрахування до Пенсійного фонду, який, у свою чергу,здійснює виплати пенсіонерам. Проте, у зв’язку із тенденцією зменшення населення, робити це стає все складніше. Саме тому, Уряд прагне, щоб вже у 2023 році почала функціонувати  накопичувальна пенсійна система соціального страхування. 

Новий законопроєкт Уряду №2683 «Про загальнообов’язкове накопичувальне пенсійне забезпечення» передбачає запровадження накопичувальної професійної пенсійної системи для окремих категорій осіб віком до 35 років (станом на 1 січня 2021 року). Зміст даного законопроєкту визначає й інші аспекти накопичувальної пенсійної системи.

«Джерелом фінансування пенсійних виплат із солідарної системи та формування пенсійних активів у накопичувальній професійній пенсійній системі будуть страхові внески, які сплачуватимуться роботодавцями за рахунок підвищеної ставки єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», – йдеться в пояснювальній записці до документа. Учасники самостійно обиратимуть недержавний пенсійний фонд, до якого мають спрямовувати такі внески. Також проєктом передбачається три професійні пенсійні програми:

– Програма №1 дає право на отримання пенсійних виплат при досягненні 50 років при стажі роботи на шкідливих професіях від 10 років у чоловіків і від 7,5 років у жінок;

– У той же час програма №2 закріплює право на отримання пенсійних виплат при досягненні 55 років при стажі від 12,5 років для чоловіків і від 10 років для жінок;

– Програма №3 дає можливість добровільно набути участь у накопичувальній професійній пенсійній системі на умовах, визначених у колективних договорах або угодах, та на отримання пенсійних виплат після досягнення 55 років. За вказаною програмою до обов’язкових 22% соціального внеску додається ще внесок від 3% (за погодженням з працівниками). 

Відповідно до цього документу можна зазначити, що:

– В Україні пенсійна система буде трирівневою і складатиметься із:

1.  солідарної системи;

2. обов’язкової накопичувальної системи;

3. недержавного добровільного пенсійного забезпечення.

Наразі у сучасній пенсійній системі діють лише два рівні — перший і третій;

– 2% зі сплачених людиною податків перераховується на її особистий пенсійний рахунок;

– На цей рахунок потрапляє ще 2% від єдиного соціального внеску, який сплачує за особу роботодавець;

– Особа зможе обирати пенсійний фонд, який у подальшому буде інвестувати її кошти;

– Інвестиції можна вносити до складу тільки надійних і не ризикованих фінансових інструментів;

– Українці, які виходять на пенсію, зможуть обрати одну з альтернативних дій: забрати всі накопичені кошти відразу, отримувати виплати рівними частинами або залишити частину своїх виплат у спадок.

Отже, підсумовуючи варто зазначити, що запровадження накопичувальної системи для усього населення є досить проблематичним через слабкий розвиток малого і середнього бізнесу, падіння ВВП, недофінансування державного бюджету і при цьому величезне навантаження на Пенсійний фонд, видатки якого лише зростають. Проте, такий законопроєкт дав би змогу не лише отримати певну допомогу громадянам, а й мав би позитивний вплив на економіку нашої держави.

Автор: Березяк Вікторія

Рудковська Мирослава

Автор : Рудковська Мирослава

516 переглядів

0 коментарів

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *