Підроблення COVID-документів: Уряд пропонує посилити відповідальність

Підроблення COVID-документів: Уряд пропонує посилити відповідальність

22 вересня 2021 року Кабінет Міністрів України схвалив розроблений фахівцями МОЗ проєкт Закону України «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за підроблення документів, що стосуються проведення профілактичних щеплень». Цей документ був розроблений з метою виконання підпункту 1 пункту 1 рішення Ради національної безпеки і оборони України від 30 липня 2021 року «Про стан національної системи охорони здоров’я та невідкладні заходи щодо забезпечення громадян України медичною допомогою».

Враховуючи те, що у чинному Кримінальному кодексі України відсутня кримінальна відповідальність за підроблення документів, що стосуються вакцинації, проєктом цього Закону пропонується доповнити Кримінальний кодекс України статтею 321-3, яка передбачає наступне:

– Встановлюється відповідальність за використання особою завідомо підроблених документів, які підтверджують проведення профілактичних щеплень проти особливо небезпечних інфекційних хвороб у вигляді штрафу від 17 до 34 тисяч гривень або обмеження волі на строк до 2 років.

– Встановлюється відповідальність за внесення медичним працівником завідомо неправдивих відомостей до медичної документації щодо проведення профілактичних щеплень проти особливо небезпечних інфекційних хвороб у вигляді штрафу від 34 до 68 тисяч гривень або позбавленням волі на строк до 2 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк від 1 до 3 років.

– Встановлюється відповідальність за виготовлення з метою збуту, збут підроблених документів, які підтверджують проведення профілактичних щеплень проти особливо небезпечних інфекційних хвороб у вигляді штрафу від 85 до 170 тисяч гривень або позбавленням волі на строк до 3 років.

У пояснювальній записці до документу зазначається, що необхідність встановлення кримінальної відповідальності за підробку COVID-документів спричинена необхідністю забезпечення епідемічної безпеки, а також у зв’язку з тим, що в Україні почастішали випадки виявлення підроблених документів щодо вакцинації проти коронавірусної інфекції COVID-19.

Це підтверджується статистикою, відповідно до якої з початку цього року поліцією розпочато понад 480 кримінальних проваджень за фактом підроблення результатів ПЛР-тестів, довідок про вакцинацію від COVID-19, міжнародних свідоцтв про вакцинацію та COVID-сертифікатів, а також за фактами внесення фальсифікованих даних щодо проведення тестувань та вакцинації до Національної електронної системи охорони здоров’я та електронних систем. Зокрема, про підозру повідомлено 85 особам, у тому числі направлено 15 листів до власників закладів охорони здоров’я з вимогою відсторонити від роботи керівників установ, де ймовірно відбувалася підробка медичних документів, а також п’ять обвинувальних актів скеровано до суду.

Таким чином, прийняття зазначеного законопроєкту матиме позитивний вплив як на населення держави, так і на суб’єктів, які мають владні повноваження щодо видання COVID-документів. Наразі законопроєкт поданий на реєстрацію до Верховної Ради України.

Ключові слова: коронавірусна інфекція COVID-19, довідки про вакцинацію, кримінальна відповідальність, підроблення, ПЛР-тести.

Автор: Скляр Марія

Рудковська Мирослава

Автор : Рудковська Мирослава

985 переглядів

0 коментарів

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *