Бюро економічної безпеки

Бюро економічної безпеки

28 січня 2021 року Верховна Рада України прийняла в другому читанні і в цілому проект Закону «Про Бюро економічної безпеки України» (№ 3087-д). «За» створення в Україні Бюро економічної безпеки проголосувало – 242 депутата.

Нагадаємо, що наразі правоохоронну функцію в сфері економічних порушень бізнесу виконують податкова міліція, Служба безпеки України та Національна поліція України. Тож, створення такого органу обгрунтовується необхідністю позбавити правоохоронні органи від невластивих їм функцій та відокремити правоохоронну функцію від сервісної функції податкової. Більше того, створення єдиного державного органу, відповідального за боротьбу з економічними злочинами, та уникнення дублювання відповідних функцій у різних правоохоронних органах – є однією з вимог Меморандуму про економічну та фінансову політику.

Відповідно до проекту Закону, Бюро економічної безпеки України є державним правоохоронним органом, на який покладаються завдання щодо запобігання, виявлення, припинення, розслідування та розкриття кримінальних правопорушень, віднесених законом до його підслідності.

Тож, даний орган займатиметься розслідуванням усіх злочинів у сфері публічних фінансів – тобто економічних, фінансових і податкових. До того ж, передбачається наділити правом працівників Бюро економічної безпеки України, які мають спеціальні звання, крім працівників інформаційно-аналітичного підрозділу, у межах компетенції застосовувати деякі поліцейські заходи (визначені ст. 32, 33, 34, 36 і 37, п. 2 ч. 1 та ч.3 ст. 38, ч.1 – ч.3, п. 2, 5, 6, 10, 11 ч.  4 ст.42,  ст. 43-46 Закону України “Про Національну поліцію”).

Відповідно до пояснювальної записки, прийняття законопроекту сприятиме:

– налагодженню партнерських відносин між бізнесом та контролюючими органами;

– ефективності дій єдиного правоохоронного органу в боротьбі зі злочинами у сфері економіки;

– підвищенню позиції України в рейтингу легкості ведення бізнесу Doing Business, що здійснюється експертами Світового банку.

Наразі Закон вже підписано Головою Верховної Ради України та направлено на підпис Президенту.

Проект Закону про Бюро економічної безпеки України

Автор:                                                                                            Чорна Вікторія

Рудковська Мирослава

Автор : Рудковська Мирослава

494 переглядів

0 коментарів

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *