Запроваджено додаткові вимоги до банківських договорів

Запроваджено додаткові вимоги до банківських договорів

Постановою Правління Національного банку України від 22 січня 2021 року № 7 “Про затвердження Положення про додаткові вимоги до договорів про надання фінансових послуг” були встановлені додаткові вимоги до банківських договорів, серед яких пп.1 п. 7 закріплено, що шрифт тексту не має бути кегля менше 11 друкарських пунктів.

Окрім цього в пп.2 та пп.3 п. 7 Положення визначено й мінімальний міжрядковий інтервал (не менше одинарного), та зазначено вимогу викладання вартості та інших витрат за послугою, суми та/або розміру відшкодування, підвищених процентів, пені та штрафних санкцій, іншої відповідальності, які можуть бути застосовані до споживача в договорі напівжирним накресленням цифрового значення.

Варто звернути увагу, що вимоги Положенння поширюються на договори про надання споживачам наступних фінансових послуг:  

– залучення у вклади (депозити) коштів та банківських металів

– відкриття та ведення поточних рахунків, у тому числі в банківських металах, та рахунків умовного зберігання

– надання споживчого кредиту.

В той же час, дані вимоги не стосуються публічної частини договорів приєднання про надання фінансових послуг.  

Також,  Положенням забороняється включати в договори несумлінні норми, що обмежують права споживачів подати скаргу або позов до суду, без інформування споживача змінювати умови договору, вимагати від споживача оплатити ще не отримані за договором послуги.

Відповідно до Постанови, Банкам України протягом трьох місяців із дня набрання чинності цією постановою необхідно привести свою діяльність у відповідність до вимог Положення. Днем набрання чинності є наступний день з її офіційного опублікування (26.01.2021). Тож, до 27 квітня 2021 банки зобов’язані привести свою роботу у відповідність до Положення.

Таким чином, шляхом встановлення додаткових вимог, НБУ здійснив спробу забезпечити захист прав та інтересів споживачів фінансових послуг, їх рівні можливості для доступу до ринків фінансових послуг, а також контроль за прозорістю та відкритістю ринків фінансових послуг.

Постановою Правління Національного банку України від 22 січня 2021 року № 7 “Про затвердження Положення про додаткові вимоги до договорів про надання фінансових послуг”

Автор: Чорна Вікторія

Рудковська Мирослава

Автор : Рудковська Мирослава

544 переглядів

0 коментарів

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *