Законопроект «Про державну підтримку інвестиційних проектів із значними інвестиціями в Україні»

Законопроект «Про державну підтримку інвестиційних проектів із значними інвестиціями в Україні»

Проект має на меті підвищення ефективності сучасної економіки України саме завдяки вітчизняним та іноземним інвестиціям. Насамперед, прийняття такого законопректу було зумовлено досвідом іноземних країн, зокрема нашими сусідами – Польща, Чехія, Угорщина, Словаччина та ін. Аналіз останніх років в економіці України показав, що інвестори віддають перевагу «знайомим» ринкам вищезазначених країн.

Чому так відбувалось і відбувається зараз? Нажаль, інвестиційна привабливість сусідніх країн є суттєво вищою, в той час як наша країна втрачає робочу силу, яка мігрує до країн ЄС у пошуках вищого рівня зарплати…. В підсумку в країнах-сусідах формуються кращі передумови для інвестицій. На вирішення даної ситуації і спрямовано даний законопроект. Відзначається, що його метою є підвищення зростання конкурентоспроможності економіки України через запровадження державної підтримки великих інвестиційних проектів.

В основних положеннях законопроекту чітко прописані та врегульовані майже всі деталі, наприклад, як-от: визначено інструменти надання державної підтримки інвестиційним проектам; визначено вимоги до проектів, а також самих інвесторів, яким може надаватися державна підтримка; запроваджено новий інститут – інвестиційний договір; регламентовано процедуру підготовки заявок і прийняття рішень; а також, важливим є визначення гарантій прав інвесторів.

Трохи хотілося б зупинитися на цифрових значеннях законопроекту. Йдеться  про підтримку українських та іноземних інвесторів, сума інвестицій яких перевищує 30 млн євро, у процесі реалізації проекті має забезпечуватись створення понад 150 робочих місць із середньою зарплатою на 15% більшою, ніж у регіоні, де така інвестиція буде здійснена. Ці інвестори отримають прямий договір з урядом. До того ж встановлене обмеження строку реалізації проекту – не більше 5 років.

Проаналізувавши законопроект, слід відзначити, що він дійсно може дещо покращити соціально-економічне становище нашої країни а в підсумку і відвищити якість життя громадян України, створити нові високооплачувані робочі місця.

Автор: Короленко Валерія

Рудковська Мирослава

Автор : Рудковська Мирослава

573 переглядів

0 коментарів

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *