Верховна Рада України знизила ПДВ для аграріїв

Верховна Рада України знизила ПДВ для аграріїв

Верховна Рада знизила з 20% до 14% ставку ПДВ для деяких видів агропродукції, підтримавши в другому читанні законопроект №3656 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо ставки податку на додану вартість з операцій з постачання окремих видів сільськогосподарської продукції».

Згідно із законопроєктом, пільгову ставку податку в розмірі 14% пропонується встановити на операції на постачання на митній території України та на ввезення до України сільськогосподарської продукції, в частині цільного молока, великої рогатої худоби, живих свиней, пшениці, жита, ячменю, вівса, кукурудзи, соєвих бобів, зерен льону та ріпаку, соняшнику та інших олійних культур, а також цукрових буряків.

Автори законопроєкту наголошують, що зниження ставки ПДВ по операціях з реалізації зернових та олійних культур і незбираного молока загалом не призведе до втрат бюджету, оскільки ці товари не реалізуються кінцевому споживачу, який є фактичним платником ПДВ. Можливий лише тимчасовий касовий розрив, термін якого залежить від часу необхідного за технологією на переробку такої сільгосппродукції (зі зниженою ставкою ПДВ) та реалізацію кінцевому споживачу продуктів переробки.

У Мінекономіки переконані, що прийнятий парламентом законопроєкт сприятиме ліквідації схем ухилення від оподаткування, виведенню значної частини економіки з тіні, а також зростанню конкурентоспроможності українського аграрного сектору.

Законопроєкт №3656 “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо ставки податку на додану вартість з операцій з постачання окремих видів сільськогосподарської продукції”

Автор:                                                                       Піскуровська Анна

Рудковська Мирослава

Автор : Рудковська Мирослава

494 переглядів

0 коментарів

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *