Найцікавіші законопроекти Верховної Ради України від 04.12.2020 року

ТОП 5 законопроектів Верховної Ради України від 18.12.2019 року

Верховна Рада України продовжує провадити законопроектну діяльність, а з її результатами Вас і надалі ознайомлює Юридична клініка, тому пропонуємо до вашої уваги найцікавіші законопроекти Верховної Ради України від 04.12.2020 року:

1. Законопроект № 4460-д. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо встановлення відповідальності за декларування недостовірної інформації та неподання суб’єктом декларування декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Прийнято. Проектом акта пропонується внесення змін до чинного законодавства щодо відповідальності уповноважених суб’єктів за декларування недостовірної інформації та неподання декларації осіб, передбачених законом.

Даним законопроектом передбачається внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо можливості накладення адміністративних стягнень за цією статтею у випадку, коли відомості в декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, відрізнятимуться від достовірних на суму від 100 до 500 прожиткових мінімумів для працездатних осіб.

Окрім того, проектом акта пропонується внесення змін до Кримінального кодексу України, зокрема щодо доповнення його статтями 366-2, що передбачає відповідальність за декларування недостовірної інформації на суму від 500 прожиткових мінімумів для працездатних осіб та 366-3, якою регламентується відповідальність за умисне неподання суб’єктом декларування декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Разом з цим, законопроект передбачає внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо підсудності та досудового розслідування справ за зазначеними вище статтями Кримінального кодексу України. Пропонуються також відповідні зміни до Закону України “Про запобігання корупції”.

2. Законопроект № 4314. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення профілактики коронавірусної хвороби (COVID-19).

Прийнято. Даним законопроектом пропонується скорочення строків затвердження та проведення державної реєстрації вакцин або інших медичних імунобіологічних препаратів для специфічної профілактики коронавірусної хвороби (COVID-19). 

Окрім того, проектом акта передбачається продовження строку дії положень Закону України № 539-IX, що передбачає аналогічні положення для лікарських засобів для лікування COVID-19 до кінця карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України.

3. Законопроект № 4429. Проект Закону про соціальну підтримку застрахованих осіб та суб’єктів господарювання на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-Co V-2.

Прийнято. Даним законопроектом пропонується здійснити за рахунок Державного бюджету України виплату одноразової матеріальної допомоги застрахованим особам, які можуть втратити частину заробітної плати чи доходу у разі запровадження додаткових обмежувальних протиепідемічних заходів, а також одноразової матеріальної допомоги суб’єктам господарювання з метою збереження робочих місць найманих працівників та одноразової компенсації суб’єктам господарювання витрат, понесених за сплату єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Окрім того, проектом акта вирішуються питання продовження дії договорів оренди державного та комунального майна, строк дії яких закінчується в період дії карантину. Страховий стаж особи включатиме період протягом якого застрахована особа отримувала допомогу по частковому безробіттю, на період карантину.

4. Законопроект № 4430. Проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо соціальної підтримки платників податків на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-Co V-2.

Прийнято. Даним законопроектом передбачається внесення змін до чинного законодавства щодо надання допомоги та здійснення відповідних заходів з метою надання соціальної підтримки платникам податків в зв’язку з карантинними обмеженнями.

Проектом акта передбачається широкий спектр допоміжних заходів, зокрема, тимчасове звільнення окремих категорій платників податків від сплати ЄСВ, списання пені та штрафних санкцій в передбачених законом випадках, а також відстрочення, а в окремих випадках і списання податкового боргу за умов, передбачених законодавством.

Огляд підготував: Ромашко Олександр, 3 курс, ІПКЮ, 14 група.

Рудковська Мирослава

Автор : Рудковська Мирослава

550 переглядів

0 коментарів

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *