Питання зі старими автомобілями з європейськими номерами вирішено!

Питання зі старими автомобілями з європейськими номерами вирішено!

Після 2014 року значної популярності набуло ввезення в Україну автомобілів на європейській реєстрації. Все більше і більше українців почали купляти автомобілі з іноземних країн, посилаючись на економічну вигоду та переваги у якості. Основною проблемою в зв’язку з цим став процес легалізації транспортного засобу, придбаного за межами території України.

У лютому 2018 року держава взялась за вирішення цієї проблеми, на той час в Україні вже нараховувалось близько 425 000 авто з іноземною реєстрацією. Але з кожною спробою вирішення даного питання не вдавалося знайти баланс між інтересами автоволодільців та державними інтересами: бажання мати недорогі транспортні засоби прийнятної якості проти необхідності наповнення бюджету та дотримання екологічного законодавства. Одним з проміжних варіантів була кореляція кінцевої суми податку та віку авто і об’єму двигуна – чим вище останні показники, тим дорожче розмитнення.

Також, Уряд приймав велику кількість проектів, які то дозволяли таким володільцям їздити без штрафів, то запроваджували штрафи в значних розмірах. Але жодні з нововведень для водіїв так і не почали працювати повною мірою. Способом вирішення даного питання стало підписання в грудні 2019 року меморандуму між організацією «Авто Євро Сила» і міністром МВС про непритягнення до відповідальності власників автомобілів на європейській реєстрації до прийняття закону, яким буде передбачено доступне розмитнення. Даний компроміс діяв до 28 жовтня 2020 року, після чого Кабінет Міністрів України доповнив п. 4 Положення про Національну поліцію (затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 28 жовтня 2015 р. № 877) наступними підпунктами:

«Національна поліція відповідно до покладених на неї завдань:

181)виявляє транспортні засоби особистого користування, тимчасово ввезені на митну територію України громадянами більш як на 30 діб та не зареєстровані в Україні в установлені законодавством строки;

182)вживає заходів до виявлення неправомірного керування транспортними засобами, щодо яких порушено такі встановлені Митним кодексом України обмеження, як порушення строків тимчасового ввезення та/або переміщення в митному режимі транзиту, використання для цілей підприємницької діяльності та/або отримання доходів в Україні, передання транспортних засобів у володіння, користування або розпоряджання особам, які не ввозили їх на митну територію України або не поміщали в митний режим транзиту, а також вживає заходів до виявлення неправомірного розкомплектування таких транспортних засобів;»

За користування такого типу автівкою, встановлено штраф у розмірі 500 НМДГ (на сьогодні це 8 500 тисяч гривень). У разі повторного порушення впродовж року штраф буде збільшено майже у два рази — 17 000 тисяч гривень, до того ж машину везтимуть на штраф-майданчик.

Отже, наразі питання правового становища автівок на європейській реєстрації перебуває на новому етапі свого вирішення, під час якого передбачено як безпосередні обов’язки автовласників, так і санкції за їх невиконання. 

Постанова Кабінету Міністрів України від 28 жовтня 2020 р. № 1016 «Про внесення змін до Положення про Національну поліцію»

Автор: Валерія Короленко

Цю публікацію підготовлено за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку в рамках гранта, наданого Проектом USAID «Трансформація фінансового сектору»

Рудковська Мирослава

Автор : Рудковська Мирослава

451 переглядів

0 коментарів

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *