ФОП, як стаж роботи для професійного юриста

ФОП, як стаж роботи для професійного юриста

У сфері юриспруденції існує велика кількість професій, але для того щоб стати професійним юристом недостатньо мати лише вищу юридичну освіту. Адвокати, прокурори, судді обов’язково повинні мати стаж роботи у галузі права.

Зазвичай, випускник вищого навчального закладу влаштовується на роботу у юридичну фірму та отримує необхідний для нього стаж. Але, бувають випадки, коли особа, отримавши диплом магістра, відкриває ФОП (фізична особа-підприємець), тобто займається підприємницькою діяльністю у сфері права, відповідно звідси виникає питання – як підтвердити, що особа дійсно працювала та набувала стаж роботи, а не просто зареєструвалася?

Наприклад, у адвокатурі, для підтвердження стажу роботу у галузі права під час здійснення підприємницької діяльності у сфері права особа має надати відповідні документи. Як відомо з положень Закону України “Про адвокатуру та адвокатську діяльність”, а саме ст. 6, адвокатом може бути фізична особа, яка має повну вищу юридичну освіту, володіє державною мовою, має стаж роботи в галузі права не менше двох років, склала кваліфікаційний іспит, пройшла стажування (крім випадків, встановлених цим Законом), склала присягу адвоката України та отримала свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю.

Відповідно до рішення Ради адвокатів України № 270 від 17.12.2013, а саме п.6 Розділу 2 при визначенні стажу роботи в галузі права фізичної особи-підприємця слід виходити з документально підтверджених даних про наявність у особи права на здійснення підприємницької діяльності у сфері права за відповідною Класифікацією видів економічної діяльності (КВЕД) (поточний клас 69.10), а також документально підтверджених даних про виконання робіт/надання послуг, що віднесені ДК видів економічної діяльності до діяльності у сфері права.

До таких документів можна віднести:

– Виписку з Єдиного реєстру юридичних та фізичних осіб-підприємців, в якій зазначено ФОП та основний вид економічної діяльності, тобто у сфері права.

         – Довідки з відповідних органів про сплату податків на час здійснення підприємницької діяльності.

         – Трудова книжка.

         – Судові рішення.

         – Нотаріально завірені довіреності від громадян.

         – Відповідні договори про надання послуг.

Та інші документи, які  може брати до уваги кваліфікаційно дисциплінарна комісія адвокатури регіону щодо стажу роботи особи та перевірки відповідності особи.

Отже, з вищезазначеними вимогами ФОП у юридичній сфері може підтвердити свій стаж для працевлаштування в адвокатурі.

 

Автор: Червяков Микита

Ця діяльність здійснюється завдяки підтримці Агентства США з міжнародного розвитку в рамках гранта, наданого Проектом USAID «Трансформація фінансового сектору».

Рудковська Мирослава

Автор : Рудковська Мирослава

6 352 переглядів

0 коментарів

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *