Найцікавіші законопроекти Верховної Ради України від 03.09.2020 року

ТОП-5 правових актів за які проголосували 19.12.2019 року.

Верховна Рада України продовжує провадити законопроектну діяльність в умовах карантину, а з її результатами Вас і надалі ознайомлює Юридична клініка, тому пропонуємо до вашої уваги найцікавіші законопроекти Верховної Ради України від 03.09.2020 року:

1. Законопроект № 3971 Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уточнення окремих виборчих процедур

Відхилено та знято з розгляду. Даним проектом передбачається внесення змін до Виборчого Кодексу України, Закону України «Про Державний реєстр виборців» та до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», з метою організувати проведення чергових місцевих виборів у 2020 році з урахуванням затвердження нового адміністративно-територіального устрою в Україні.

Ці зміни безпосередньо стосуються: змін меж дільничних виборчих комісій, уточнення обмежень щодо ведення передвиборчої агітації, організації та порядку голосування, реєстрації обраних на місцевих виборах депутатів відповідних місцевих рад та сільських, селищних, міських голів, висування кандидатів місцевими організаціями політичних партій, процедури зміни виборчої адреси виборця без зміни офіційної реєстрації місця проживання, порядку обрання старост шляхом непрямих виборів та визначення меж території, на яку поширюються їх повноваження.

2. Законопроект № 3991 Проект Закону про внесення змін до Закону України “Про Державний бюджет України на 2020 рік” (щодо автомобільних доріг загального користування та відновлення аварійних мостових споруд)

Готується на друге читання. Даним проектом передбачається доповнити розділ “Прикінцеві положення” Закону України “Про Державний бюджет України на 2020 рік”, а саме пропонується не застосовувати обмеження щодо граничної величини місцевого боргу за умови якщо витрати, пов’язані з таким боргом не будуть перевищувати у наступних бюджетних періодах 30 відсотків обсягу субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на фінансове забезпечення будівництва, реконструкції, ремонту і утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах, затвердженого Законом про державний бюджет для відповідного місцевого бюджету.

Окрім цього, передбачається дозволити обласним державним адміністраціям, що набули статусу військово-цивільних адміністрацій, в особі їх керівників, здійснювати у 2020 році місцеві запозичення з дотримання вимог Бюджетного кодексу та чинного законодавства України.

3. Законопроект 3491 Пропозиції Президента до Закону “Про внесення змін до Закону України “Про державну службу” щодо кандидатського резерву”

Готується на повторний розгляд після доопрацювання. Проектом закону передбачається  внесення змін до Закону України “Про державну службу”, а саме: пропонується формування кандидатського резерву з числа кандидатів, які відповідають вимогам до професійної компетентності кандидата на зайняття відповідної вакантної посади державної служби, але не визначаються переможцями конкурсу. Також, передбачається створення бази кандидатського резерву на Єдиному порталі вакансій державної служби, де має бути можливість автоматичного запрошення через особистий кабінет кандидата, інформація про якого міститься в базі кандидатського резерву, до участі у конкурсах на інші посади державної служби, якщо його професійна компетентність відповідає вимогам до таких посад.

4. Законопроект 0898 Проект Закону про внесення змін до Закону України “Про наукову і науково-технічну діяльність”

Прийнято. Проектом Закону  вносяться зміни до 14 статей Закону «Про наукову і науково-технічну діяльність», якими уточнюються формулювання деяких положень з метою їх відповідності чинному законодавству. Зокрема, пропонується членів-кореспондентів Національної академії наук України обирати шляхом таємного голосуванням, а також виключити положення, що передбачає аспірантам, ад’юнктам і докторантам, зарахованим за державним замовленням, замість заробітної плати призначення стипендії у розмірі, визначеному Кабінетом Міністрів України та деякі інші зміни.

5. Законопроект № 3761 Проект Закону про внесення змін до розділу ХХ “Перехідні положення” Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування суб’єктів господарювання, які реалізують інвестиційні проекти зі значними інвестиціями

Прийнято в першому читанні. Проектом Закону пропонується звільнити від оподаткування податком на прибуток підприємств прибуток підприємства – інвестора зі значними інвестиціями, який є стороною спеціального інвестиційного договору, укладеного відповідно до Закону України “Про державну підтримку інвестиційних проектів зі значними інвестиціями”, за умови, що такий прибуток отримано внаслідок виконання такого спеціального інвестиційного договору. Окрім цього, передбачається надання права органам місцевого самоврядування встановлювати ставки плати за землю, за земельні ділянки, нормативну грошову оцінку яких проведено, які використовуються в рамках реалізації інвестиційних проектів зі значними інвестиціями.

6. Законопроект № 3301 Проект Закону про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо удосконалення законодавства у сфері протидії незаконному заволодінню транспортним засобом

Прийнято. Проектом передбачається внесення змін до статей, що стосуються незаконного заволодіння транспортним засобом (ст. 289), знищення, підробка або заміна номерів вузлів та агрегатів транспортного засобу (ст. 290) КК України та статті Кримінального процесуального кодексу України щодо проведення негласної слідчої (розшукової) дії до постановлення ухвали слідчого судді (ст. 250), з метою удосконалення законодавства у сфері протидії незаконному заволодінню транспортними засобами.

7. Законопроект № 3649 Проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо відповідальності за порушення встановленого порядку надання інформації про стан здоров’я при здійсненні донації крові та (або) її компонентів

Прийнято в першому читанні. Проектом закону пропонується доповнити Кодекс України про адміністративні правопорушення новою статтею, що запроваджує адміністративну відповідальність за ненадання особою, яка здійснює донацію крові та / або компонентів крові, інформації про стан свого здоров’я або надання неправдивої інформації, якщо це негативним чином позначилося на безпеці та якості заготовлених крові та / або компонентів крові. За таке правопорушення пропонується ввести відповідальність у вигляді накладення штрафу в розмірі від двадцяти п’яти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

 

Огляд підготувала:

Чорна Вікторія,

3 курс, ІПКЮ, 2 група.

Рудковська Мирослава

Автор : Рудковська Мирослава

1 081 переглядів

0 коментарів

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *