Верховний Суд: стягнення заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг

Кредитні відносини у практиці Верховного Суду: мораторій на стягнення майна громадян та безпідставне нарахування заборгованості банком

Приватний суб’єкт господарювання звернувся до двох співмешканців з позовом про стягнення заборгованості з оплати утримання будинків і споруд та прибудинкових територій.

Особливістю даної справи стало те, що надавач послуг просив стягнути зі споживачів не тільки інфляційні витрати та три відсотки річних, а ще й пеню, передбачену Законом України «Про житлово-комунальні послуги».

Рішеннями судів першої та апеляційної інстанції позов було задоволено в повному обсязі, на що споживачами було подано касаційну скаргу. Розглянувши її, Верховний суд зазначив наступне:

«Закріплена у пункті 10 частини третьої статті 20 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» правова норма щодо відповідальності боржника за несвоєчасне здійснення платежів за житлово-комунальні послуги у вигляді пені не виключає застосування правових норм, установлених у частині другій статті 625 ЦК України. Інфляційне нарахування на суму боргу за порушення боржником грошового зобов’язання, вираженого в національній валюті, та 3 % річних від простроченої суми полягає у відшкодуванні матеріальних втрат кредитора від знецінення грошових коштів унаслідок інфляційних процесів та отриманні компенсації (плати) від боржника за неправомірне користування утриманими грошовими коштами, що підлягають сплаті кредиторові».

 

Тож рекомендуємо Вам пам’ятати про наведену правову позицію та не допускати наявності заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг, оскільки в разі вирішення цього питання вже в судовому порядку наслідки є вкрай обтяжливими.

Рішення ВС/КЦС від 18.03.2019 у справі 210/5796/16-ц

 

Автор:                                                            Трофімов Богдан

Цю публікацію підготовлено за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку в рамках гранта, наданого Проектом USAID «Трансформація фінансового сектору».

Рудковська Мирослава

Автор : Рудковська Мирослава

955 переглядів

0 коментарів

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *