Верховний Суд: щодо чинності договору про надання житлово-комунальних послуг

Верховний Суд: щодо чинності договору про надання житлово-комунальних послуг

Харківське комунальне підприємство, яке займається вивозом побутових відходів, звернулося до суду з позовом щодо стягнення з особи боргу по оплаті послуг такого підприємства.

Правова позицію підприємства полягала в тому, що національним законодавством, в т.ч. Законом України «Про житлово-комунальні послуги» та Цивільним кодексом України правовідносини у сфері надання житлово-комунальних послуг, в т.ч. послуги щодо вивезення побутових відходів, наділено певною специфікою, наприклад, публічним характером договору, на підставі якого виникають відповідні правовідносини.

Так, в даній справі публічний договір було опубліковано в місцевій газеті, при цьому одним з пунктів такого договору було передбачено, що споживач ознайомлений з правилами надання послуг з вивезення побутових відходів та відповідними нормами законодавства. При цьому розмір оплати послуг, тариф та графік вивезення відходів було погоджено органом місцевого самоврядування.

Суди першої та апеляційної інстанцій таку правову аргументацію визнали, однак відмовили у задоволенні позову, вважаючи, що комунальне підприємство не довело, що боржник, з якого мав бути стягнутий борг, особисто отримав таку газету та ознайомився з її змістом.

Натомість суд касаційної інстанції став на бік комунального підприємства та зазначив наступне:

«на фізичних осіб покладено законодавчий обов’язок укласти договір та вносити плату за користування послугами з вивезення побутових відходів; а тому у випадку відсутності прийняття оферти шляхом погодження на укладання договору про вивезення відходів або конклюдентних дій , які свідчать про прийняття пропозиції, таке прийняття може бути також у вигляді мовчання.

Встановивши те, що протягом місяця з дня опублікування позивачем у засобі масової інформації проекту договору відповідач про свою відмову укласти договір про надання послуг із вивезення побутових відходів чи про свою незгоду із умовами опублікованого договору до ТОВ «Харків Екоресурс» у письмовому вигляді не направила, а тому відповідач вважається такою, що прийняла пропозицію ТОВ «Харків Екоресурс» щодо укладення договору про надання послуг із вивезення побутових відходів, положення якого відповідають типовому договору,»

 

Наведене свідчить про необхідність споживачам враховувати специфіку житлово-комунальних правовідносин та бути обізнаними про те, що в разі фактичного отримання таких послуг та відсутності прямого заперечення проти надання таких послуг вважається, що такі споживачі погодилися з умовами надання житлово-комунальної послуги.

Рішення ВС/КЦС від 11.11.2019 у справі 646/834/17

 

Автор:                                                            Трофімов Богдан

Цю публікацію підготовлено за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку в рамках гранта, наданого Проектом USAID «Трансформація фінансового сектору». Висловлені в цій публікації думки необов’язково відображають погляди Агентства США з міжнародного розвитку або Уряду Сполучених Штатів Америки.

Рудковська Мирослава

Автор : Рудковська Мирослава

1 534 переглядів

0 коментарів

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *