Верховний Суд: правила формування тарифів на житлово-комунальні послуги

Верховний Суд: правила формування тарифів на житлово-комунальні послуги

Мабуть Ви, як і більшість громадян України, належним чином сплачуєте за житлово-комунальні послуги. А чи цікавилися Ви колись порядком встановлення тарифів, за якими Ви здійснюєте оплату? Про те, як одна особа поцікавилася та суттєво зекономила на оплаті в нашій сьогоднішній публікації…

 

В даній справі споживач звернувся до суду з позовом до приватного суб’єкта господарювання, який надавав послуги з утримання будинку та прибудинкової території споживача. Позивач наполягав на тому, що нарахування заборгованості споживачеві було здійснено неправомірно, оскільки тариф, який застосовував надавач послуг не був погоджений у встановлений законодавством спосіб з органами місцевого самоврядування (Київською міською адміністрацією).

Суди першої та апеляційної інстанції повністю погодилися з доводами споживача та зобов’язали товариство з обмеженою відповідальністю припинити нарахування сопживачеві заборгованості за неправомірним тарифом та стягнуло з останнього збитки.

 

Не погодившись з такими рішенням надавач послуг звернувся до суду касаційної інстанції. Натомість, Верховний суд рішення судів попередніх інстанцій залишив в силі та зазначив наступне:

 

«Згідно з пунктом 2 укладеного між сторонами договору про надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій від 26 липня2011 року виконавець надає послуги відповідно до затвердженого (погодженого) рішенням органу місцевого самоврядування тарифу, його структури, періодичності та строків надання послуг, копія якого додається до цього договору.

Установивши, що з квітня 2015 року при нарахуванні плати за послуги з утримання будинку та прибудинкових територій відповідачем було застосовано тариф в розмірі 4,35 грн, який не був погоджений Київською міською адміністрацією, а відповідачем не доведено факт затвердження в установленому законом порядку розрахованих ним нових тарифів на вказані послуги органом місцевого самоврядування відповідно до статті 31  Закону України «Про житлово-комунальні послуги», суд першої інстанції, з яким погодився апеляційний суд, дійшов обґрунтованого висновку про незаконність підвищення тарифу, починаючи з квітня 2015 року до 4,35 грн за 1 кв.м загальної площі квартири, чим порушено права позивача як споживача зазначених послуг, що є підставою для судового захисту цих прав в обраний останнім спосіб».

 

Тож рекомендуємо звернути увагу на умови таких договорів, що регулюють аналогічні правовідносини щодо Ваших будинків, а також перевірити наявність погодження відповідних тарифів з органами місцевого самоврядування, якщо відповідна процедура передбачена Вашим договором. Цілком ймовірно, що Ви отримаєте правову підставу для суттєвої економії Ваших коштів.

 

  Рішення ВС/КЦС від 08.0007.2019 у справі 756/4505/716

 

Автор:                                                        Богдан Трофімов

Цю публікацію підготовлено за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку в рамках гранта, наданого Проектом USAID «Трансформація фінансового сектору».

Рудковська Мирослава

Автор : Рудковська Мирослава

658 переглядів

0 коментарів

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *