Найцікавіші законопроекти Верховної Ради України від 13.07.2020 року

Огляд законопроектів Верховної Ради України від 17.12.2019 року

Верховна Рада України продовжує провадити законопроектну діяльність, а з її результатами Вас і надалі ознайомлює Юридична клініка, тому пропонуємо до вашої уваги найцікавіші законопроекти Верховної Ради України від 13.07.2020 року:

1. Законопроект № 2695. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за окремі правопорушення у сфері безпеки дорожнього руху.

Прийнято в першому читанні. Даним законопроектом передбачається посилення відповідальності за порушення Правил дорожнього руху, керування транспортними засобами в стані сп’яніння, пропонується виключити норми, що передбачають накладення штрафних балів.

Окрім того, пропонується надати можливість використання поліцейським технічних засобів відеозапису з обов’язковим долученням таких матеріалів до протоколу про адміністративне правопорушення шляхом внесення законодавчих змін щодо обов’язків водія і пасажира, повноважень поліцейських.

Проектом закону пропонується встановити можливість зупинки транспортного засобу поліцейським з метою проведення огляду водіїв з використанням спеціальних технічних засобів для перевірки на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або щодо вживання лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції.

2. Законопроект № 3486. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо соціального захисту населення в період карантину, пов’язаного з запобіганням виникнення і поширення коронавірусної хвороби (COVID-19).

Прийнято в першому читанні. Даним законопроектом передбачається внесення змін до чинного законодавства щодо забезпечення соціального захисту населення, яке може постраждати від наслідків поширення коронавірусної хвороби. Зокрема, пропонується привести у відповідність до законодавства строки, у які роботодавці повідомляють територіальні органи центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції, про заплановане масове вивільнення працівників.

Окрім того, проектом закону запроваджується норма, за якою кошти, які надійшли до державного бюджету від сплати адміністративно-господарських санкцій і пені, можуть використовуватись Фондом соціального захисту інвалідів для надання роботодавцям компенсацій щодо працевлаштування осіб з інвалідністю. Також спрощується сплата ЄСВ головами сімейних фермерських господарств, врегульовується питання надання ваучерів військовослужбовцям.

3. Законопроект № 2458. Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання окремих питань у сфері надання житлово-комунальних послуг.

Передано на повторне друге читання. Даним законопроектом передбачається внесення змін до ряду нормативно-правових актів щодо врегулювання питань надання житлово-комунальних послуг. Зокрема, пропонується здійснити одномоментний перехід на нові договори про надання комунальних послуг. Передбачається також запровадження публічних договорів щодо надання окремих видів комунальних послуг, встановлюються вимоги щодо належного інформаційного забезпечення споживачів щодо таких договорів. Пропонується удосконалення процесу формування тарифів на комунальні послуги. Окрім того, проектом закону визначаються повноваження НКРЕКП.

4. Законопроект № 3199. Проект Закону про внесення змін до Закону України “Про ринок електричної енергії”.

Прийнято в першому читанні. Даним законопроектом вносяться зміни до Закону України про ринок електроенергії, що дадуть право Кабінету Міністрів України затверджувати нові проекти, які спрямовані на вирішення системних обмежень в ОЕС.

Проектом закону пропонується розширити спектр повноважень КМУ щодо врегулювання ринку електричної енергії, зокрема в частині розпоряджень щодо тарифних розрахунків, зниження обсягу обов’язкового продажу ядерної енергії, застосування Державної цільової економічної програми енергоефективності і розвитку сфери виробництва енергоносіїв з відновлювальних джерел енергії та альтернативних видів палива на 2010-2020.

5. Законопроект № 2424. Проект Закону про внесення змін до Повітряного кодексу України щодо удосконалення механізму справляння державних зборів за кожного пасажира, який відлітає з аеропорту України, та за кожну тонну вантажу, що відправляється чи прибуває до аеропорту України.

Прийнято. Даним законопроектом передбачається стягнення державного збору із суб’єкта авіаційної діяльності. Проектом закону визначаються особливості справляння державного збору за кожного пасажира, який відлітає з аеропорту України, та за кожну тонну вантажу, що відправляється чи прибуває до аеропорту України.

Окрім того, встановлюється відповідальність за порушення порядку або строків сплати зазначеного збору із суб’єктів авіаційної діяльності.

 

Огляд підготував:

Ромашко Олександр,

2 курс, ІПКЮ, 14 група.

Цю публікацію підготовлено за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку в рамках гранта, наданого Проектом USAID «Трансформація фінансового сектору».

Рудковська Мирослава

Автор : Рудковська Мирослава

646 переглядів

0 коментарів

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *