Найцікавіші законопроекти Верховної Ради України від 03.06.2020 року

#законодавство_від_юк

Верховна Рада України продовжує провадити законопроектну діяльність в умовах карантину, а з її результатами Вас і надалі ознайомлює Юридична клініка, тому пропонуємо до вашої уваги найцікавіші законопроекти Верховної Ради України від 03.06.2020 року:

1. Законопроект № 2697. Проект Закону про внесення змін до статті 127 Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності пішоходів за порушення правил дорожнього руху.

Прийнято в першому читанні. Даним законопроектом передбачається внесення змін до санкцій частин першої, третьої та четвертої статті 127 Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо підвищення розміру штрафів за порушення пішоходами правил дорожнього руху, у тому числі у разі перебування їх у стані сп’яніння, або якщо такі дії призвели до створення аварійної обстановки.

Окрім того, проектом закону також пропонується виключити з абзацу другого частини першої статті 127 КУпАП такий вид адміністративного стягнення як попередження.

2. Законопроект № 2696. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо використання світлоповертальних елементів учасниками дорожнього руху.

Прийнято в першому читанні. Даним законопроектом передбачається внесення змін до чинного законодавства щодо встановлення зобов’язань учасників дорожнього руху щодо використання у темний час доби чи в умовах недостатньої видимості спеціальних жилетів із світлоповертальними елементами або одягу, який має світлоповертальні елементи.

Окрім того, проектом закону передбачається встановлення адміністративної відповідальності за недотримання таких зобов’язань.

3. Законопроект № 2013. Проект Закону про внесення змін до статті 8 Закону України “Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування” щодо підвищення розміру стипендії та щорічної допомоги.

Прийнято в першому читанні. Даним законопроектом передбачається внесення змін до статті 8 Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» щодо встановлення виплати стипендії у підвищеному розмірі не менше 150 відсотків прожиткового мінімуму на одну особу та щорічної грошової допомоги  на придбання навчальної літератури дітям-сиротам та дітям, позбавлених батьківського піклування.

4. Законопроект № 2450. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо права фізичної особи на зміну по батькові.

Прийнято в першому читанні. Даним законопроектом передбачається внесення змін до Цивільного кодексу України та Сімейного кодексу України щодо закріплення права особи на власний розсуд змінювати своє по батькові так само, як і своє прізвище та (або) власне ім’я.

5. Законопроект № 3157. Проект Закону про внесення змін до Закону України “Про статус народного депутата України” (щодо депутатських звернень).

Прийнято в першому читанні. Даним законопроектом передбачається внесення змін до статті 16 Закону України «Про статус народного депутата України» щодо встановлення можливості надсилання депутатського звернення не лише в паперовому, але й електронному вигляді.

Окрім того, уточнено положення щодо вимог до змісту відповіді на депутатське звернення, а саме його вмотивованості та відповідності суті поставлених питань. Зміни торкнулися також строку повідомлення народного депутата про розгляд його звернення. Такий строк обмежено трьома днями.

Окрім того, Верховною Радою України було прийнято Проект Закону про приєднання України до Додаткового протоколу до Конвенції про договір міжнародного автомобільного перевезення вантажів (КДПВ) про електронну накладну № 0035 та Проект Закону про ратифікацію Угоди між Україною та Республікою Білорусь про реадмісію № 0037.

 

Огляд підготував:

Ромашко Олександр,

2 курс, ІПКЮ, 14 група.

Цю публікацію підготовлено за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку в рамках гранта, наданого Проектом USAID «Трансформація фінансового сектору».

Рудковська Мирослава

Автор : Рудковська Мирослава

852 переглядів

0 коментарів

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *