Що потрібно знати про валютний курс

Що потрібно знати про валютний курс

Відповідно до Закону України «Про Національний банк України» (далі – ЗУ «Про НБУ») в редакції від 23.05.2020 офіційний валютний курс – це курс валюти, офіційно встановлений Національним банком України як уповноваженим органом держави. Рада Національного банку вносить Правлінню Національного банку рекомендації стосовно політики курсоутворення та валютного регулювання. Правління Національного банку приймає рішення щодо визначення та здійснення валютно-курсової політики, валютного регулювання та управління золотовалютними резервами. Національний банк щорічно подає Президенту України, Верховній Раді України та Кабінету Міністрів України: до 15 березня поточного року – прогнозні монетарні показники і показники валютно-курсової політики (у тому числі обмінний курс гривні у середньому за рік та на кінець року) на три наступні роки.

Валютно-курсова політика, яка є складовою валютного регулювання ґрунтується на принципах свободи здійснення валютних операцій, ризикоорієнтованості, прозорості, достатності та ефективності валютного регулювання, самостійності та ринковості валютного регулювання, що передбачає гнучкість валютного курсу та незалежність Національного банку України у формуванні та реалізації валютної і монетарної політики у межах, визначених законом (ст. 2 ЗУ «Про валюту та валютні операції»).

Відповідно до ст. 36 ЗУ «Про НБУ» Національний банк встановлює офіційний курс гривні до іноземних валют та оприлюднює його. Для регулювання курсу гривні щодо іноземних валют Національний банк використовує золотовалютний резерв, купує і продає цінні папери, встановлює і змінює ставку рефінансування та застосовує інші інструменти регулювання грошової маси в обігу.

Відповідно до ч. 3 ст. 46 ЗУ «Про НБУ» Національний банк здійснює девізну валютну політику на підставі регулювання курсу грошової одиниці України до іноземних валют шляхом купівлі та продажу іноземної валюти на фінансових ринках.

Відповідно до Постанови Правління Національного банку України від 04.02.1998 № 34 «Про затвердження Класифікатора іноземних валют» Класифікатор поділяється на 3 групи:

– Конвертовані валюти, які широко використовуються для здійснення платежів за міжнародними операціями, валюти країн – членів Європейського Союзу та банківські метали;

– Конвертовані валюти, які широко не використовуються для здійснення платежів за міжнародними операціями;

– Неконвертовані валюти.

Зокрема розрізняють відповідно до Наказу НБУ від 15.04.2020  № 276-но іноземні валюти до яких Національний банк України встановлює офіційний курс гривні:

– щоденно;

– один раз на місяць;

– розраховує облікову ціну щоденно.

Як відомо, спочатку в держбюджеті 2020 розрахунки проводилися, виходячи з курсу на кінець року на рівні 27,5 грн/дол. При цьому і в Мінфіні, і в НБУ неодноразово запевняли: «бюджетний курс не є прогнозом, тому слід сприймати його виключно як технічний показник, взятий для розрахунків заради створення «подушки безпеки». Проте наразі згідно з ЗУ «Про Державний бюджет України на 2020 рік» з урахуванням внесених змін середній курс становить на рівні 29,5 грн/дол.

 

Автор: Мельник Марія

Цю публікацію підготовлено за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку в рамках гранта, наданого Проектом USAID «Трансформація фінансового сектору».

Рудковська Мирослава

Автор : Рудковська Мирослава

2 096 переглядів

0 коментарів

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *