Страхування медичного персоналу: що нового?

Страхування медичного персоналу: що нового?

Сьогодні, у цей непростий період, наша країна перебуває у стані боротьби з серйозним та небезпечним ворогом. COVID-19 – хвороба, яка накинулась зненацька та забирає людей з усього світу. Але як і воїни на сході нашої держави, медичні працівники вступили у боротьбу з вірусом і захищають нас. На жаль, просування до перемоги над хворобою дістається великою ціною. Як і в усьому світі медичні працівники несуть великі втрати – у цілому приблизно 4-12% підтверджених випадків інфікування коронавірусною хворобою у світі становлять медики. В Україні кожен п’ятий заражений коронавірусом (COVID-19) – медичний працівник, що становить 20% всіх випадків зараження. Вони, як воїни, які захищають нас від хвороби ціною своїх життів. Медики зайняті у сфері захисту населення від інфекційних хвороб, їх близькі та родичі, заслуговують на підвищення рівня соціальних гарантій та прав.

Тому, 7 травня 2020 року Верховною Радою України був прийнятий законопроект про внесення змін до статті 39 закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» (щодо додаткових гарантій прав медичних та інших працівників, зайнятих у сфері захисту населення від інфекційних хвороб, та членів їх сімей) № 3376-1 від 5 травня 2020 року.

Даний закон передбачає встановлення страхових виплат медичним працівникам державних і комунальних закладів охорони здоров`я у відповідних сумах, а саме:

– Медичні працівники, що встановлені з групою інвалідності, протягом одного календарного року, будуть забезпечені страховими виплатами у розмірі не менш ніж  у 300-кратному розмірі прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб на 1 січня календарного року (630 600 тис. грн). Але за умови, що інвалідність настала внаслідок захворюванням корона вірусною хворобою (COVID-19) при виконанні професійних обов`язків у боротьбі з вірусом. Також, сума страхових виплат буде залежати від групи інвалідності працівника та ступеня втрати професійної працездатності.

– У разі смерті медичного працівника – страхові виплати будуть встановлені у 750-кратному розмірі прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб на 1 січня календарного року (1 576 500 млн. грн).

Слід зазначити, що у разі інфікування медичних працівників, страхова виплата призначається і виплачується протягом одного місяця з дня виникнення права на таку виплату. Якщо ж особа померла від (COVID-19),  страхова виплата призначатиметься і виплачуватиметься разово та в рівних частинах членам сім’ї, батькам та утриманцям.

Якщо медичний працівник, під час дії карантину або обмежувальних заходів, пов’язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19), помре внаслідок  інфікування коронавірусною хворобою (COVID-19) – його статус прирівнюється до військовослужбовця, який проходив військову службу, смерть якого настала внаслідок поранення, контузії, каліцтва, захворювання, пов’язаних з виконанням обов’язків військової служби. До того ж, члени сім’ї такого працівника, його батьки та утриманці користуються усіма правами та гарантіями, що й члени сім`ї та інші близькі військовослужбовця, у разі його смерті через обставини, що встановлені вище.

Окрім того, студенти-медики старших курсів (5 і 6 курс) та інтерни, які ведуть боротьбу з коронавірусною хворобою (COVID-19), наділені правами на аналогічні страхові виплати.

Цей закон поширюється на всі випадки інфікування або смерті внаслідок інфікування коронавірусною хворобою (COVID-19) медичних працівників державних і комунальних закладів охорони здоров’я, державних наукових установ, які виконували професійні обов’язки в умовах підвищеного ризику зараження коронавірусною хворобою (COVID-19), що мали місце з моменту встановлення Кабінетом Міністрів України карантину відповідно до Закону України “Про захист населення від інфекційних хвороб”.

 

Автор: Червяков Микита

Цю публікацію підготовлено за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку в рамках гранта, наданого Проектом USAID «Трансформація фінансового сектору». Висловлені в цій публікації думки необов’язково відображають погляди Агентства США з міжнародного розвитку або Уряду Сполучених Штатів Америки.

Рудковська Мирослава

Автор : Рудковська Мирослава

888 переглядів

0 коментарів

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *