ЗМІНА ПЕНСІЇ У ЗВ’ЯЗКУ З ВТРАТОЮ ГОДУВАЛЬНИКА

ЗМІНА ПЕНСІЇ У ЗВ’ЯЗКУ З ВТРАТОЮ ГОДУВАЛЬНИКА

Національне законодавство передбачає широкий спектр різноманітних видів державних пенсій. Проте, постає питання чи можна замінити один вид пенсії на інший у зв’язку, наприклад, зі зміню своїх сімейних обставин чи просто за власним бажанням? Звісно, це можливо. Ця стаття присвячена саме одній із таких можливостей, а саме заміні пенсії, що отримує особа, на пенсію по втраті годувальника.

Відповідно до ст. 36 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», пенсія у зв’язку з втратою годувальника призначається непрацездатним членам сім’ї померлого годувальника, які були на його утриманні, за наявності в годувальника на день смерті страхового стажу, передбаченого Законом України, або, в окремих випадках, незалежно від тривалості страхового стажу.

Тут варто врахувати кілька аспектів. Щоб отримати право на даний вид пенсії, особа має бути непрацездатним членом сім’ї померлого годувальника та перебувати на його утриманні.

Непрацездатними членами сім’ї вважаються:

1) чоловік (дружина), батько, мати, якщо вони є особами з інвалідністю або досягли пенсійного віку;

2) діти (у тому числі діти, які народилися до спливу 10 місяців з дня смерті годувальника) померлого годувальника, які не досягли 18 років або старші цього віку, якщо вони стали особами з інвалідністю до досягнення 18 років.

3) чоловік (дружина), а в разі їх відсутності – один з батьків або брат чи сестра, дідусь чи бабуся померлого годувальника незалежно від віку і працездатності, якщо він (вона) не працюють і зайняті доглядом за дитиною (дітьми) померлого годувальника до досягнення нею (ними) 8 років.

До членів сім’ї, які вважаються такими, що були на утриманні померлого годувальника, відносяться особи, вказані вище, якщо вони: 1) були на повному утриманні померлого годувальника; 2) одержували від померлого годувальника допомогу, що була для них постійним і основним джерелом засобів до існування.

Пенсія у зв’язку з втратою годувальника призначається в розмірі: на одного непрацездатного члена сім’ї – 50 відсотків пенсії за віком померлого годувальника; на двох та більше непрацездатних членів сім’ї – 100 відсотків пенсії за віком померлого годувальника, що розподіляється між ними рівними частками.

Щодо зміни одного виду пенсії, що ви отримуєте, на пенсію у зв’язку з втратою годувальника, то Закон України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» ст. 10 також вказує, що особі, яка має одночасно право на різні види пенсії (за віком, по інвалідності, у зв’язку з втратою годувальника), призначається один із цих видів пенсії за її вибором. Тобто така зміна є реальною.

Головними аспектам у даній ситуації є правильна оцінка особою всіх умов, за яких вона отримає право на пенсію у зв’язку зі втратою годувальника та її розмір. Щодо першого, то у разі, якщо особа не має права на певний вид пенсії, навіть за її великого бажання зміна виду пенсії не відбудеться, адже суперечитиме законодавству. Щодо другого, то розмір майбутніх пенсійних виплат має бути врахований, щоб оцінити чи доцільним є зміна виду пенсії та чи принесе вона вигоди особі, чи навпаки збитки.

 

Автор: Повх Аліна

Цю публікацію підготовлено за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку в рамках гранта, наданого Проектом USAID «Трансформація фінансового сектору». Висловлені в цій публікації думки необов’язково відображають погляди Агентства США з міжнародного розвитку або Уряду Сполучених Штатів Америки.

Рудковська Мирослава

Автор : Рудковська Мирослава

1 017 переглядів

0 коментарів

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *