Найцікавіші законопроекти Верховної Ради України від 20.05.2020 року

Огляд законопроектів Верховної Ради України від 17.12.2019 року

Верховна Рада України продовжує провадити законопроектну діяльність в умовах карантину, а з її результатами Вас і надалі ознайомлює Юридична клініка, тому пропонуємо до вашої уваги найцікавіші законопроекти Верховної Ради України від 20.05.2020 року:

1. Законопроект № 2390 Проект Закону про внесення змін до Кодексу України з процедур банкрутства (щодо заходів, спрямованих на погашення заборгованості, що утворилася на оптовому ринку електричної енергії)

Прийнято в першому читанні. Даним законопроектом передбачається внесення змін до Кодексу України з процедур банкрутства, з метою створення умови для погашення заборгованості, що утворилася на оптовому ринку електричної енергії. Зокрема, доповнити статті щодо відмови у відкритті провадження у справі про банкрутство, щодо не поширення дії мораторію на задоволення вимог кредиторів за певних умов, а також доповнити статтю, що стосується закриття  провадження у справі про банкрутство.

2. Законопроект № 2458 Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання окремих питань у сфері надання житлово-комунальних послуг

Прийнято в першому читанні. Даним законопроектом передбачається внесення змін та доповнень до законодавства у сфері надання житлово-комунальних послуг, зокрема до Законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про ринок природного газу», «Про житлово-комунальні послуги», «Про державне регулювання у сфері комунальних послуг», «Про теплопостачання», «Про метрологію та метрологічну діяльність», «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання». Проектом пропонується доповнити повноваження органів місцевого самоврядування у сфері житлово-комунальних послуг, що стосується питання прийняття рішення про початок та закінчення опалювального періоду, а також надати права співвласникам багатоквартирного будинку у будь-який час змінювати вид договору.

3. Законопроект №0944 Проект Закону про Установу бізнес-омбудсмена

Відхилено та знято з розгляду. Даним законопроектом пропонується запровадження на законодавчому рівні в Україні інституту бізнес-омбудсмена в якості посередника, незалежної, третьої особи, що сприяє суб’єктам підприємництва у захисті їх права на підприємницьку діяльність.

4. Законопроект №3304 Проект Закону про внесення змін до Закону України “Про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів”

Прийнято в першому читанні. Даним законопроектом передбачається доповнення Закону України «Про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочині» новим розділом «Представництво і захист прав та інтересів України у закордонних юрисдикційних органах», яким встановлюються завдання Національного агентства щодо представництва інтересів України у закордонних юрисдикційних органах, а також повноваження вживати відповідних заходів.

Окрім того, зазначений розділ закріплює порядок організації заходів зі здійснення представництва інтересів України у закордонних юрисдикційних органах.

5. Законопроект 3012-1 Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення права працівників державних і комунальних сільськогосподарських підприємств, установ, організацій на одержання земельної частки (паю).

Готується на повторне перше читання. Даним законопроектом пропонується внесення змін та доповнень до Земельного кодексу України, Законів України «Про землеустрій», «Про управління об’єктами державної власності», «Про особливості правового режиму діяльності Національної академії наук України, національних галузевих академій наук та статусу їх майнового комплексу», «Про наукову і науково-технічну діяльність», за якими встановлюється порядок приватизації земель державних чи комунальних сільськогосподарських підприємств, установ, організацій.

Окрім того, проектом пропонується передача земельних ділянок державної власності Національній академії наук України, національним галузевим академіям наук, державним підприємствам, установам, організаціям, які перебувають у сфері її управління, на правах постійного користування, оренди в порядку, визначеному Земельним кодексом України.

 

Огляд підготувала:

Чорна Вікторія,

2 курс, ІПКЮ, 2 група.

Цю публікацію підготовлено за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку в рамках гранта, наданого Проектом USAID «Трансформація фінансового сектору». Висловлені в цій публікації думки необов’язково відображають погляди Агентства США з міжнародного розвитку або Уряду Сполучених Штатів Америки.

Рудковська Мирослава

Автор : Рудковська Мирослава

671 переглядів

0 коментарів

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *