Індексація пенсії

Індексація пенсії

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України «Деякі питання підвищення пенсійних виплат і надання соціальної підтримки окремим категоріям населення у 2020 році» від 01.04.2020 № 251 (далі – Постанова КМУ №251) з 01 травня Пенсійним фондом України проведено індексацію пенсій. Питання стосовно того, які нововведення слід чекати, який розмір проіндексованих пенсій і які саме категорії мають можливість її отримати пропонуємо розглянути більш детально.

У першу чергу, варто зазначити, що згідно із Законом України «Про індексацію грошових доходів населення» від 03.07.1991 № 1282-XII індексація – це механізм підвищення грошових доходів населення, що дає можливість частково або повністю відшкодовувати подорожчання споживчих товарів і послуг. Тобто індексація дозволяє певним чином збалансувати розмір пенсій зі змінами заробітних плат та цін на товари. Доцільно наголосити, що сума збільшення розраховується відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», а саме враховується 50% показника зростання споживчих цін та 50% зростання заробітної плати за попередній рік. Виходячи зі статистики Міністерства соціальної політики України, то у 2019 році зростання цін склало 4,1%, а заробітна плата – 17,85%. Формулою розрахунку збільшення пенсії є (4,1%+17,85%)/2, тобто підвищення заробітку у 2020 році становить 11%, що, у свою чергу, означає встановлення коефіцієнту зростання пенсій на 11%.

Проаналізувавши вище зазначену Постанову КМУ № 251, варто виділити такі моменти:

1. Коефіцієнт підвищення становить 11%. У разі, коли розмір підвищення в результаті перерахунку пенсії не досягає 100 гривень, встановлюється доплата до пенсії в сумі, що не вистачає до зазначеного розміру, яка враховується під час подальших перерахунків пенсії;

2. Усі перерахунки встановлюються з 1 травня 2020 року і проводяться автоматично, тобто без подання будь-яких додаткових заяв;

3. Якщо ж навіть з урахуванням всіх надбавок і індексації сума пенсії буде менше 2100 грн, такі пенсіонери отримають доплату до встановленої суми. Це стосується жінок зі страховим стажем понад 30 років і чоловіків, чий страховий стаж становить не менше 35 років.

4. Дане фінансування здійснюється за рахунок коштів Пенсійного фонду України.

У цілому, доцільно зазначити, що на проіндексовану пенсію розраховують такі категорії осіб відповідно до законів:

– «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»;

– «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» (з числа військовослужбовців строкової служби);

– «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (отримують пенсію у розмірі відшкодування фактичних збитків).

За даними Пенсійного фонду України розмір пенсій наразі підвищено 8,36 мільйонам осіб. Середній розмір підвищення становить 259,41 гривень. Пенсійним фондом зазначено, що виплата пенсій буде проводитись з 4 травня 2020 року у встановлені пенсіонерам дати виплат шляхом зарахування на рахунки в банках або через АТ “Укрпошта”.

При створенні статті керувались інформацією наданою Міністерством соціальної політики і Пенсійним фондом України:

– https://www.kmu.gov.ua/news/u-travni-pidvishcheni-pensiyi-otrimayut-84-mln-pensioneriv

– https://www.pfu.gov.ua/tr/279163-pro-indeksatsiyu-pensij-z-z-01-travnya-2020-roku/

 

Автор: Потапова Лоліта

Цю публікацію підготовлено за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку в рамках гранта, наданого Проектом USAID «Трансформація фінансового сектору». Висловлені в цій публікації думки необов’язково відображають погляди Агентства США з міжнародного розвитку або Уряду Сполучених Штатів Америки.

Рудковська Мирослава

Автор : Рудковська Мирослава

1 056 переглядів

0 коментарів

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *