Шаблон заяви від ЮК

Шаблон заяви від ЮК

Звертаємо Вашу увагу на те, що обставини кожної конкретної справи потребують ретельної юридичного аналізу, від якого залежить ефективність судового оскарження вимоги про сплату борги. Такий аналіз надається в т.ч. нашою Юридичною клінікою безкоштовно та з гарантіями забезпечення конфіденційності.

До _____________________________ окружного адміністративного суду

Позивач: ____________________________________

(Прізвище, ім’я, по-батькові)

місце проживання:

______________________________________________

РНОКПП ___________________

Тел.:  ____________________

Електронна адреса: ___________________

Відповідач: Головне Управління Державної податкової служби у ___________________ області

ЄДРПОУ: ___________________

Адреса: ______________________________________

Тел. ___________________

e-mail: ___________________

Ціна позову:  ___________________грн (___________________ гривень ___________________ копійок)

 

АДМІНІСТРАТИВНИЙ ПОЗОВ

про визнання протиправною та скасування вимоги про сплату боргу (недоїмки) від ___________________№ Ф-___________________на суму ___________________ грн.

Фактичні обставини.

___________________ 2020 року Головним Управлінням Державної податкової служби у ___________________ області (далі – Відповідач) щодо ______________________________________ (далі – Позивач) було винесено вимогу про сплату боргу (недоїмки) зі сплати єдиного внеску від ___________________№ Ф___________________ на суму ___________________ грн (далі – Вимога).

Позивач вважає, що Вимога є протиправною та підлягає скасуванню виходячи з наступного:

Позивач офіційно працевлаштований найманим працівником.

Слід навести наступні правові висновки Касаційного адміністративного суду з цього питання:

– огляду на предмет спору у даній справі та вищевикладені висновки, шляхом системного тлумачення наведених норм права, суд касаційної інстанції вважає за необхідне сформулювати правовий висновок, відповідно до якого особа, яка зареєстрована як фізична особа-підприємець, проте господарську діяльність не веде та доходи не отримує, зобов`язана сплачувати єдиний внесок на загальнообов`язкове державне соціальне страхування не нижче розміру мінімального страхового внеску незалежно від фактичного отримання доходу лише за умови, що така особа не є найманим працівником. В іншому випадку (якщо особа є найманим працівником), така особа є застрахованою і платником єдиного внеску за неї є її роботодавець, а мета збору єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування досягається за рахунок його сплати роботодавцем.

– Інше тлумачення норм Закону № 2464-VIщодо необхідності сплати єдиного внеску особами, які перебувають на обліку в органах ДФС і зареєстровані як фізичні особи-підприємці (однак господарську діяльність не здійснюють і доходи не отримують), та які одночасно перебувають у трудових відносинах, спричиняє подвійну його сплату (безпосередньо особою та роботодавцем), що суперечить меті запровадженого державою консолідованого страхового внеску.

            Такі правові висновки сформульовано у постанові Касаційного адміністративного суду від 04.12.2019 у справі № 440/2149/19

            В цілому слід вказати, що дана правова позиція підтверджена у наступних актах судової влади:

1. Постанова Касаційного адміністративного суду від 27.11.2019, справа №160/3114/19;

2. Постанова Касаційного адміністративного суду від 23.01.2020, справа №480/4656/18;

3. Постанова Касаційного адміністративного суду від 27.03.2020, справа №140/2214/19;

Таким чином, однозначним підходом національної судової практики є підтримка правової позиції, за якої особа, яка хоча і зареєстрована фізичною особою-підприємцем, однак не отримує доходу від такої діяльності, водночас є найманим працівником, за якого єдиний внесок сплачує роботодавець, не зобов’язана сплачувати єдиний внесок у зв’язку зі своїм статусом фізичної  особи-підприємця.

З урахуванням наведеного варто зауважити, що згідно з ч.2 ст. 77 КАС України в адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб’єкта владних повноважень обов’язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача.

Докази, що підтверджують вказані обставини:

1. Вимога про сплату боргу (недоїмки) зі сплати єдиного внеску від ___________________року № Ф___________________на суму ___________________грн (Оригінал знаходиться у Позивача);

2. ______________________________________________________________________

Документ, що підтверджує сплату єдиного внеску роботодавцем Позивача

3. Поштовий конверт, яким Позивачеві надійшла Вимога;

Заходи досудового врегулювання спору не проводилися та не є обов’язковими для даної категорії справ відповідно до національного законодавства.

Заходи забезпечення доказів або позову до подання позовної заяви не здійснювалися.

Позивачем не подано іншого позову (позовів) до цього ж відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав.

Щодо строку звернення до суду.

Позивач отримав Вимогу поштовим листом _______________ 2020 року.

Відповідно до п. 5 Розділу VI. Порядок стягнення заборгованості з платників Інструкції «Про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (затверджена наказом Міністерства фінансів України від 20.04.2015  № 449) У разі незгоди з розрахунком органу доходів і зборів суми боргу (недоїмки) платник єдиного внеску протягом 10 календарних днів, що настають за днем отримання вимоги, узгоджує її з органом доходів і зборів шляхом оскарження вимоги про сплату боргу (недоїмки) в адміністративному або судовому порядку.

При цьому згідно з п. 56.16 Податкового кодексу днем подання скарги вважається день фактичного отримання скарги відповідним контролюючим органом, а в разі надсилання скарги поштою – дата отримання відділенням поштового зв’язку від платника податків поштового відправлення із скаргою, яка зазначена відділенням поштового зв’язку в повідомленні про вручення поштового відправлення або на конверті.

Так як дана позовна заява здається до відділення поштового зв’язку до спливу 10-го дня з дня отримання Вимоги, строк на судове оскарження Вимоги вважається дотриманим.

Судові витрати. Судовий збір.

Відповідно до пп.1 п. 3 ч.2 ст. 4 Закону України «Про судовий збір» за подання до адміністративного суду позовної заяви немайнового характеру сплачується судовий збір у розмірі 0,4 прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Відповідно до позиції Постанови № 2 Пленуму Вищого адміністративного суду України від 05.02.2016 суддям рекомендовано враховувати Аналіз практики застосування адміністративними судами окремих положень Закону України від 8 липня 2011 року № 3674-VI «Про судовий збір» у редакції Закону України від 22 травня 2015 року № 484-VIII.  Зокрема, рекомендовано при визначенні кількості вимог немайнового характеру враховувати, що вимога про визнання протиправними акта, дії чи бездіяльності як передумова для застосування інших способів захисту порушеного права (скасувати або визнати нечинним рішення чи окремі його положення, зобов’язати прийняти рішення, вчинити дії чи утриматися від їх вчинення тощо) як наслідків протиправності акта, дій чи бездіяльності є однією вимогою

Аналогічний правовий висновок міститься також у постанові Верховного суду України від 14.03.2017 у справі №21-3944а16, а також підтримано Касаційним адміністративним судом у складі Верховного суду в своїх наступних постановах:

від 05.02.2019 у справі № 826/25739/15

від 11.12.2018 у справі № 810/108/16

від 06.12.2018 у справі № 826/16066/16

та ще не менш як у 13 інших постановах Касаційного адміністративного суду у складі Верховного суду (з початку його функціонування напочатку 2018 року) відповідно до Єдиного державного реєстру судових рішень.

З наведеного випливає, що судовий збір підлягає сплаті у наступному розмірі: 2102*0,4= 840,8 грн.

На підставі вищевикладеного та керуючись ст.ст. 160-161, 168, 171, 241, 245

ПРОШУ СУД:

1. Визнати протиправною та скасувати Вимогу про сплату боргу (недоїмки) зі сплати єдиного внеску від _______________№ Ф_______________на суму _______________грн. Головного Управління Державної фіскальної служби у Дніпропетровській області про сплату ______________________________ (РНОКПП: _______________) боргу в сумі _______________грн ______________________________ гривень _______________копійок)

2. Судові витрати покласти на Відповідача.

Документи, що додаються:

1. Квитанція про сплату судового збору;

2. Копія паспорту Позивача;

3. Копія довідки РНОКПП Позивача;

4. Копія вимоги про сплату боргу (недоїмки) зі сплати єдиного внеску від _______________№ Ф-_______________на суму _______________;

5. Копія поштового конверту, яким Позивачеві надійшла Вимога;

6. Копія ____________________________________________________________

                Документ, що підтверджує сплату єдиного внеску роботодавцем Позивача

7. Копія позовної заяви з додатками Відповідачеві;

 

«___» ___________ 2020 року                          _______________ ________________

 

Шаблон наведеної заяви у форматі Word:

ФОПи_працівники_не_сплачують_подвійне_ЄСВ

 

 Автор: Трофімов Богдан

Цю публікацію підготовлено за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку в рамках гранта, наданого Проектом USAID «Трансформація фінансового сектору». Висловлені в цій публікації думки необов’язково відображають погляди Агентства США з міжнародного розвитку або Уряду Сполучених Штатів Америки.

Рудковська Мирослава

Автор : Рудковська Мирослава

3 317 переглядів

0 коментарів

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *