Адміністративна процедура

Адміністративна процедура

13 травня  офіційний портал органів виконавчої влади України Урядовий портал висвітлив новину щодо схвалення Кабінетом Міністрів України законопроєкту «Про адміністративну процедуру».  З цього приводу міністр юстиції України надав наступну оцінку: «прийняття цього проєкту Закону дозволить вперше на законодавчому рівні врегулювати всю сукупність багатоманітних відносин між чиновниками та простими громадянами і бізнесом»

Отже, варто розібрати які саме новації запроваджує даний проєкт Закону.

По-перше, проєкт містить сукупність непорушних принципів адміністративної процедури, що виступає гарантією для її здійснення за єдиними прозорими правилами.

По-друге, визначається суб’єктний склад адміністративного провадження, правовий статус адміністративного органу, склад та правовий статус учасників адміністративного провадження та осіб, які сприяють розгляду адміністративної справи, а також право залучення «заінтересованих осіб».

По-третє, запроваджується спрощена адміністративна процедура, оскільки подача заяв та скарг можлива буде в електронному вигляді зі скороченням їх змісту до необхідного.

Окрім цього важливими новаціями є запровадження автоматичного режиму надання адміністративних послуг, уніфікована процедура адміністративного оскарження рішень відповідних органів, а також гарантоване збирання документів для отримання послуг саме адміністративними органами. До того ж, повноваження з розгляду скарг отримає адміністративний орган вищого рівня, а також утворена ним комісія.

Отже, даний проєкт Закону «Про адміністративну процедуру» наближує Україну до стандартів країн ЄС, у яких обов’язково існує закон про єдину адміністративну процедуру. Денис Малюська, підсумовуючи запроваджені положення, зазначив: «цей законопроєкт – це єдині чіткі та зрозумілі правила дій при прийнятті рішення органу влади про права та обов’язки фізичних та юридичних осіб». Саме тому маємо надії, що його втілення сприятиме захисту громадян та їх бізнесу від свавілля адміністративних органів, сприятиме прийняттю виважених та збалансованих рішень органами публічної влади.

 

Автор:Чала Катерина

Цю публікацію підготовлено за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку в рамках гранта, наданого Проектом USAID «Трансформація фінансового сектору». Висловлені в цій публікації думки необов’язково відображають погляди Агентства США з міжнародного розвитку або Уряду Сполучених Штатів Америки.

Рудковська Мирослава

Автор : Рудковська Мирослава

1 198 переглядів

0 коментарів

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *