Найцікавіші законопроекти Верховної Ради України від 13.05.2020 року (частина перша)

Огляд законопроектів Верховної Ради України від 17.12.2019 року

 

Верховна Рада України продовжує провадити законопроектну діяльність в умовах карантину, а з її результатами Вас і надалі ознайомлює Юридична клініка, тому пропонуємо до вашої уваги найцікавіші законопроекти Верховної Ради України від 13.05.2020 року:

1.  Законопроект № 3297. Проект Закону про внесення змін до Господарського кодексу України (щодо недопущення нарахування штрафних санкцій за кредитами у період дії карантину, встановленого з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби COVID-19).

Прийнято в першому читанні. Даним законопроектом передбачається захист суб’єктів господарювання від нарахування у період карантину та у 30-денний період після завершення карантину штрафів і пені за кредитами (позиками). У випадку прострочення виплат за відповідним кредитним зобов’язанням у межах зазначеного строку, позичальник звільняється від обов’язків сплатити на користь кредитодавця (позикодавця) неустойки, штрафу чи пені за таке прострочення.

2. Законопроект № 3329-д. Проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо додаткової підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникнення і поширення короновірусної хвороби (COVID-19).

Прийнято. Даним законопроектом передбачається продовження строку незастосування штрафних санкцій за порушення податкового законодавства, вчинені протягом періоду з 1 березня по останній календарний день місяця, в якому завершується дія карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19). Це також стосується ненарахування пені та мораторію на проведення документальних та фактичних перевірок.

Окрім того, проектом закону передбачається продовження звільнення від сплати ЄСВ за себе ФОП та особами, які провадять незалежну професійну діяльність на період з 1 по 31 травня 2020 року. Разом з цим, даним законопроектом  пропонується ряд заходів щодо оптимізації банківської діяльності в актуальних умовах. Зокрема, мінімальний розмір статутного капіталу банків зменшується з 500 млн. грн. до 200 млн. грн., продовжується строк дії Закону України “Про спрощення процедур реорганізації та капіталізації банків”.

3. Законопроект № 3377. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо державної підтримки сфери культури, креативних індустрій, туризму, малого та середнього бізнесу у зв’язку з дією обмежувальних заходів, пов’язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19).

Прийнято в першому читанні. Даним законопроектом передбачається захист суб’єктів господарювання окремих сфер діяльності, що понесли значних комерційних втрат  у зв’язку з розповсюдженням COVID-19 та реалізацією обмежувальних заходів щодо протидії його розповсюдженню. Передбачається надання субсидій щодо підтримки кінематографії та окремих сфер культури, активізація державної підтримки через внесення відповідних змін до Закону України «Про Український культурний фонд», спрощення вимог щодо оренди майна закладів культури.

Окрім того, проектом закону пропонується надати додаткові можливості для роботи радіо шляхом внесення змін до Закону України «Про рекламу», передбачаються і інші способи підтримки відповідних суб’єктів господарювання. Встановлюються також відповідні доручення Кабінету Міністрів.

4. Законопроект № 3322. Проект Закону про внесення змін до Кодексу України з процедур банкрутства (щодо недопущення зловживань у сфері банкрутства на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби (COVID-19).

Прийнято за основу. Даним законопроектом передбачається створення дієвого механізму на період дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України на запобігання поширення коронавірусної хвороби (COVID-19) для уникнення проблем, що виникатимуть під час реалізації процедури банкрутства, зокрема щодо передбачення можливості проведення зборів та комітету кредиторів дистанційно (у режимі відеоконференції та шляхом опитування) та продовження строків проведення попереднього засідання суду у справі про банкрутство.

Проектом закону також пропонується тимчасово на період дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України на запобігання поширення коронавірусної хвороби (COVID-19), та протягом 90 днів з дня його відміни не відкривати провадження у справах про банкрутство боржників – юридичних осіб за заявою кредиторів за вимогами до боржника, що виникли з 01 лютого 2020 року, продовжується строк, у який боржник зобов’язаний звернутися до господарського суду із заявою про відкриття провадження у справі у разі виникнення загрози неплатоспроможності.

 

Огляд підготував:

Ромашко Олександр,

2 курс, ІПКЮ, 14 група.

Цю публікацію підготовлено за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку в рамках гранта, наданого Проектом USAID «Трансформація фінансового сектору». Висловлені в цій публікації думки необов’язково відображають погляди Агентства США з міжнародного розвитку або Уряду Сполучених Штатів Америки.

Рудковська Мирослава

Автор : Рудковська Мирослава

676 переглядів

0 коментарів

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *