Податкові реєстри

Податкові реєстри

Податкові реєстри є унікальним джерелом корисної інформації для платників податків, а про те, яку саме інформацію та яким чином Ви можете з них отримати розповість Юридична клініка.

Отож визначимо, якими податковими реєстрами можна скористатися.

1. Реєстр страхувальників. З допомогою даного реєстру платники єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування можуть оперативно отримати дані про взяття на облік, реєстраційний номер платника єдиного внеску та його клас професійного ризику виробництва. Отримати доступ до відповідної інформації можна скористатись електронним сервісом на офіційному веб-порталі ДФС. Для отримання такої інформації з Реєстру страхувальників достатньо знати ім`я, прізвище та по батькові платника, його податковий номер або серію та номер паспорта. Для отримання витягу з Реєстру необхідно подати запит через особистий електронний кабінет.

2. Державний реєстр фізичних осіб – платників податків. З допомогою даного реєстру платники податків можуть отримати інформацію про суми виплачених доходів та утриманих податків, щоправда, виключно щодо інформації про себе. Для отримання витягу з даного Реєстру необхідно подати відповідний запит використовуючи спеціалізоване клієнтське програмне забезпечення для формування та подання звітності/запитів  до «Єдиного вікна подання електронної звітності» з урахуванням встановлених ДФС вимог.

3. Реєстр платників податку на додану вартість. З допомогою даного реєстру платники податку на додану вартість можуть отримати таку інформацію: найменування або прізвище, ім’я та по батькові платника податку; індивідуальний податковий номер платника ПДВ; дата реєстрації платником ПДВ; термін дії реєстрації платника ПДВ. Даний реєстр є відкритим, доступ до нього можна отримати шляхом запиту через електронний сервіс ДФС, відповідний електронний кабінет платника ПДВ.

4. Реєстр платників єдиного податку. З допомогою даного реєстру платники єдиного податку можуть отримати таку інформацію: податковий номер (для юридичної особи); найменування для юридичної особи або прізвище, ім’я, по батькові для фізичної особи підприємця; дата обрання або переходу на спрощену систему оподаткування; ставка єдиного податку; група платника податку; види господарської діяльності; дата виключення з реєстру платників єдиного податку. Доступ до відповідної інформації можна отримати шляхом запиту через електронний кабінет сервісу ДФС.

5. Реєстр платників акцизного податку з реалізації пального та спирту етилового. З допомогою даного реєстру платники акцизного податку з реалізації пального та спирту етилового можуть отримати інформацію щодо податкового номеру платника податку (код ЄДРПОУ юридичної особи), найменування або прізвища, ім’я та по батькові платника податку; дати реєстрації платником податку; номера запису в Реєстрі; дати внесення запису до Реєстру; дати анулювання реєстрації; причини анулювання реєстрації платником податку; типу особи; реалізації пального; реалізація спирту етилового. Доступ до такої інформації здійснюється через електронний кабінет платника податку з сервісу ДФС.

З переліченими вище та рядом інших податкових реєстрів ви можете ознайомитись за посиланням.

Отже, зважаючи на зазначене, робимо висновок щодо важливості знання податкових реєстрів і корисності їх застосування.

 

Автор: Ромашко Олександр

Цю публікацію підготовлено за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку в рамках гранта, наданого Проектом USAID «Трансформація фінансового сектору». Висловлені в цій публікації думки необов’язково відображають погляди Агентства США з міжнародного розвитку або Уряду Сполучених Штатів Америки.

Рудковська Мирослава

Автор : Рудковська Мирослава

790 переглядів

0 коментарів

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *