Найцікавіші законопроекти Верховної Ради України від 07.05.2020 року

ТОП 5 законопроектів Верховної Ради України від 18.12.2019 року

Верховна Рада України продовжує провадити законопроектну діяльність в умовах карантину, а з її результатами Вас і надалі ознайомлює Юридична клініка, тому пропонуємо до вашої уваги найцікавіші законопроекти Верховної Ради України від 07.05.2020 року:

1. Законопроект № 3380. Проект Закону про внесення змін до деяких законів України з метою підвищення спроможності системи охорони здоров’я України протидіяти поширенню коронавірусної хвороби COVID-19.

Прийнято. Даним законопроектом передбачається внесення системних змін до законодавства України щодо протидії поширенню COVID-19 та вдосконалення засобів протидії йому. Проектом Закону встановлюється можливість залучення лікарів-інтернів та лікарів-спеціалістів без присвоєння або підтвердження кваліфікації до участі (на волонтерських засадах) в заходах щодо протидії коронавірусній хворобі з урахуванням обмежень, які визначить МОЗ України.

Окрім того,  законопроектом передбачається підвищення розміру допомоги по тимчасовій непрацездатності медичним працівникам, які перебувають на самоізоляції з огляду на контакт із хворим на COVID-19 під час виконання службових обов’язків – до 100 відсотків середньої заробітної плати (доходу) незалежно від страхового стажу.

Даним законопроектом також визначається забезпечення масового тестування на COVID-19 на стаціонарному та амбулаторному рівнях, встановлюються відповідні доручення Кабінету Міністрів України.

 

2. Законопроект № 3376-1. Проект Закону про внесення змін до статті 39 Закону України “Про захист населення від інфекційних хвороб” (щодо додаткових гарантій прав медичних та інших працівників, зайнятих у сфері захисту населення від інфекційних хвороб, та членів їх сімей).

Прийнято. Даним законопроектом передбачається встановлення додаткових соціально-економічних гарантій для медичних працівників та їх сімей. Зокрема, передбачається закріплення за працівником, а в окремих випадках – і його сім’єю страхових виплат у передбачених законом розмірах.

Такі виплати здійснюються у разі встановлення групи інвалідності протягом 1 календарного року, що настала внаслідок захворювання короновірусною хворобою (COVID-19), за умови, що таке захворювання пов’язане з виконанням професійних обов’язків в умовах підвищеного ризику зараження, у разі смерті працівника державного або комунального закладу охорони здоров’я або державної наукової установи, який виконує професійні обов’язки в умовах підвищеного ризику зараження збудниками інфекційних хвороб.

Окрім того, передбачаються додаткові соціальні гарантії для медичних працівників, що були інфіковані коронавірусною хворобою при виконанні професійних обов’язків, а також для їх сімей.

 

Огляд підготував:

Ромашко Олександр,

2 курс, ІПКЮ, 14 група.

Цю публікацію підготовлено за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку в рамках гранта, наданого Проектом USAID «Трансформація фінансового сектору». Висловлені в цій публікації думки необов’язково відображають погляди Агентства США з міжнародного розвитку або Уряду Сполучених Штатів Америки.

Рудковська Мирослава

Автор : Рудковська Мирослава

794 переглядів

0 коментарів

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *