ЯК ЗДІЙСНЮВАТИ РОЗРАХУНКИ ЕЛЕКТРОННИМИ ГРОШИМА?

ЯК ЗДІЙСНЮВАТИ РОЗРАХУНКИ ЕЛЕКТРОННИМИ ГРОШИМА?

Електронні гроші – це те словосполучення, яке безумовно чуємо з різною частотою, проте не завжди можемо надати йому конкретне визначення чи пояснити сутність. Часто електронні гроші плутають чи ототожнюють із безготівковими грошима. Проте і електронні гроші, і безготівкові не є одним і тим самим, хоч вони, у якійсь мірі, і взаємопов’язані.

Відповідно до ст. 15 Закону України «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні», електронні гроші – це одиниці вартості, які зберігаються на електронному пристрої, приймаються як засіб платежу іншими особами, ніж особа, яка їх випускає, і є грошовим зобов’язанням цієї особи, що виконується в готівковій або безготівковій формі.

Електронні гроші зберігаються на електронному пристрої. Це може бути чип, що міститься на пластиковій картці або на іншому носії, пам’ять комп’ютера тощо, які використовуються для зберігання електронних грошей, відповідно до Положення про електронні гроші в Україні.

Випуском електронних грошей може займатися виключно банк. Він полягає у наданні електронних грошей користувачам в обмін на готівкові або безготівкові кошти. Тобто фактично користувачі здійснюють «покупку» електронних грошей. Користувачами можуть бути як суб’єкти господарювання, так і фізичні особи, що використовують електронні гроші  для здійснення оплати товарів, робіт та послуг чи переказу їх іншим користувачам.

Постановою Правління Національного банку України від 04.11.2010 року  № 481 було затверджено Положення про електронні гроші в Україні. Відповідно до цього Положення, користувачі – фізичні особи мають право переказувати електронні гроші іншим користувачам – фізичним особам з використанням наперед оплачених карток у сумі до 500 гривень на день та не більше 4 000 гривень протягом одного місяця.

Під використанням електронних грошей розуміються відносин щодо здійснення випуску, розповсюдження, розрахунків, обміну, погашення електронних грошей та поповнення електронними грошима електронних пристроїв.

Емітент (банк) має визначати суму електронних грошей на електронному пристрої, що перебуває в розпорядженні користувача. Сума електронних грошей на електронному пристрої, який не може поповнюватися, не повинна перевищувати 4000 гривень, а на електронному пристрої, який може поповнюватися, не повинна перевищувати 14000 гривень.

Користувачі мають право використовувати електронні гроші для здійснення розрахунків за допомогою електронного пристрою, який поповнюється і перебуває в розпорядженні користувача в сумі до 62 000 гривень протягом календарного року. До розрахунку цієї суми не включаються електронні гроші, погашені на вимогу користувача протягом календарного року.

Щодо погашення електронних грошей, то це операція щодо вилучення електронних грошей з використання з одночасним наданням їх пред’явникові готівкових або безготівкових коштів. Дану операцію проводить банк. Він може здійснювати погашення електронних грошей, пред’явлених користувачами – фізичними особами, готівковими коштами через операційну касу або шляхом переказу на банківський рахунок пред’явника. Електронні гроші є погашеними емітентом (банком) з часу зарахування суми переказу на рахунок пред’явника або видачі йому готівкових коштів.

Банки мають право випускати лише такі електронні гроші, правила використання яких були узгоджені з Національним банком України. Відповідно до Листа Національного банку України від 26.06.2014  № 25-109/33434, не узгодженими є правила використання електронних грошей WebMoney Transfer, Інтернет.Гроші, VkrMoney, RBKMoney, Яндекс.Гроші, QJWI, E-gold. На сьогоднішній день до платіжних систем, з використанням яких здійснюються операції з електронними грошима відносяться, для прикладу, “FORPOST”, “ALFA-MONEY”, MasterCard, Visa, ПРОСТІР.

 

Автор: Повх Аліна

Цю публікацію підготовлено за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку в рамках гранта, наданого Проектом USAID «Трансформація фінансового сектору». Висловлені в цій публікації думки необов’язково відображають погляди Агентства США з міжнародного розвитку або Уряду Сполучених Штатів Америки.

Рудковська Мирослава

Автор : Рудковська Мирослава

1 446 переглядів

0 коментарів

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *