А які платіжні системи знаєте Ви?

А які платіжні системи знаєте Ви?

Платіжні системи та системи розрахунків відіграють провідну роль в економіці країни, забезпечуючи здійснення суб’єктами економіки переказу коштів і розрахунків за зобов’язаннями, що виникають у процесі економічної діяльності. Визначення поняття «платіжна система» міститься у ст. 1 Закону України «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні», відповідно до якої це – платіжна організація, учасники платіжної системи та сукупність відносин, що виникають між ними при проведенні переказу коштів. Проведення переказу коштів є обов’язковою функцією, що має виконувати платіжна система. Існують внутрішньодержавні та міжнародні платіжні системи.

Відповідно до статті 11 Закону України «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні» Національний банк України має право створювати системи міжбанківських розрахунків, системи роздрібних платежів та інші види платіжних систем. На сьогодні в Україні функціонують дві державні платіжні системи, платіжною організацією та розрахунковим банком яких є Національний банк України:

– Система електронних платежів (СЕП);Національна платіжна система;

– «Український платіжний ПРОСТІР».

НБУ за результатами проведеного моніторингу діяльності платіжних систем у 2019 році, визначив перелік системно важливих, соціально важливих та важливих  платіжних систем в Україні. Єдиною системно важливою платіжною системою в Україні, як і в минулі роки, залишається СЕП.

Статус соціально-важливих платіжних систем отримали:

– «MasterCard», MasterCard International Incorporated, США;

– «Visa», Visa International Service Association, США;

– «Western Union», Western Union Financial Services Inc.США/Western Union Network, SAS, Франція;

– «FORPOST» (на сьогодні – NovaPay), ТОВ «Пост Фінанс»;

– «Поштовий переказ», ПАТ «Укрпошта».

Наразі до важливих платіжних систем України належать: «RIA», «MoneyGram», «Фінансовий світ», «INTELEXPRESS», «City 24», «FLASHPAY».

Загалом НБУ здійснює регулювання платіжних систем, а також на нього покладено функції з створення, контролю та координації їх діяльності.

Водночас сфера платіжних систем відноситься до однієї з ризикових сфер діяльності. Яким ж тоді чином перевірити надійність обраної платіжної системи?

В першу чергу потрібно перевірити на офіційному сайті НБУ наявність ліцензії та інших дозвільних документів на провадження фінансових операцій на території України відповідної платіжної системи. Ці відомості містяться в Реєстрі платіжних систем, систем розрахунків, учасників цих систем та операторів послуг платіжної інфраструктури.

Але, якщо звертати увагу та не, яка ж краща платіжна система потрібно виходити з певних її характеристик. Пропоную на прикладі лідерів за списком соціально-важливих платіжних систем «MasterCard» і «Visa» проаналізувати дані характеристики:

  1. Конвертація

Цей аспект важливий для тих, хто планує подорож, адже під час оплати карткою сума у валюті держави, де ви знаходитеся, конвертується в євро або долари за поточним курсом, при тому банк додатково може стягувати власну комісію. Зокрема, «Visa» використовує американські долари, а «MasterCard»  переважно євро. Іншими словами, перебуваючи в Америці – раціональніше буде використовувати «Visa», а в Європі – «MasterCard».

  1. Популярність переваг.

Залежно від того, яку комісію використовують банки, будучи партнерами тої або іншої платіжної системи. За останніми статистичними даними «Visa» використовують 30% карт, а «Mastercard» – 16%.

  1. Рівень сервісу при застосуванні різнорівневих карт.

Основними рівнями карток цих платіжних систем є класичні, середнього класу та преміум класу.

Головна відмінність класичних карток на базі відповідної платіжної системи – це CVV-код: у «Visa» – CVV, а у «Mastercard» – CVC. Переваги карток початкового рівня полягають в демократичній платі за їх обслуговування.

Картки середнього класу даних платіжних систем фактичних відмінностей не мають. Обидві застосовують для отримання готівки в банкоматах, оплати товарів при покупках через інтернет, такими картками можна користуватися і за кордоном.

Щодо преміум карток різниця між «Visa» і «MasterCard» більш помітна. У платіжної системи «Visa» набагато більше послуг і програм, наприклад, екстрена допомога при втраті або викраденні картки під час перебування за кордоном. У «MasterCard» є подібні програми, але їх потрібно підключати за додаткову плату.

 

Автор: Мельник Марія

Цю публікацію підготовлено за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку в рамках гранта, наданого Проектом USAID «Трансформація фінансового сектору». Висловлені в цій публікації думки необов’язково відображають погляди Агентства США з міжнародного розвитку або Уряду Сполучених Штатів Америки.

Рудковська Мирослава

Автор : Рудковська Мирослава

7 570 переглядів

0 коментарів

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *