Зіпсували гроші – не біда!

Зіпсували гроші – не біда!

Усі гроші – це лише купка паперу, яка згодом має неприємну властивість зношуватися. Кожний стикався із такою проблемою, як порвані купюри, розірвані надвоє, склеєні, обпалені, пофарбовані купюри та іншим чином пошкоджені, що, у свою чергу, унеможливлює їх використання у повсякденному житті для прямого призначення. Але не поспішайте їх одразу викидати, адже є способи вирішення цієї проблеми.

За  Постановою Правління Національного банку України «Про затвердження Правил визначення платіжних ознак та обміну банкнот, розмінних та обігових монет національної валюти України» банки зобов’язані приймати зношені банкноти та монети, які, звичайно, не мають ознак підробки, для обміну на придатні банкноти. Виникає питання, яким же чином це зробити на практиці?

Ви маєте можливість безкоштовно звернутися до будь-якого банку за цією послугою. У першу чергу варто розглянути і проаналізувати ступінь зношеності і пошкодженість, адже, до речі, не всі купюри можуть прийняти. Наприклад, якщо ви склеїти 2 купюри різного номіналу, то вам, звичайно, відмовлять. Також такими підставами для відмови в обміні, згідно з постановою, є площа купюри, якщо вона дорівнює менше 55% з початкової купюри. Варто зазначити, якщо візуально неможливо виявити наявність підробки, то Національний банк України має право взяти їх на проведення експертизи, і в разі підтвердження підробки або неплатіжності купюр, банк не повертає їх назад.

Варто зазначити, що є випадки, коли площа банкнота може становити і 55%, але їх обмін можливий, якщо ці пошкодження виникли у зв’язку із пожежею, стихійним лихом тощо. У цьому випадку слід звернутися саме до Національного банку України, де буде також проведена експертиза і буде можливість обміняти зіпсовані купюри.

Доцільно наголосити на можливості й обміну банкнотів та монет, які вже вийшли з обігу. У цьому разі, якщо не втрачена їх платіжність, то банк також може їх обміняти.

Цікавим питанням є обмін пошкодженої іноземної валюти. Її також є можливість обміняти, але ця процедура дещо складніша у зв’язку із відправлення їх безпосередньо до зарубіжних банків для проведення детальної експертизи. До речі, ця операція, на відміну від національної, є платною, і може коштувати вам від 10 до 100 грн.

Тож, підсумовуючи вище сказане, слід зазначити, що для обміну зіпсованих грошей вам потрібно:

1. Для початку візуально оцінити пошкодженість своєї купюри (щоб ступінь цілісності банкноти був не менше 55%);

2. Звернутися до відповідного банку для обміну банкнотів. За вище згаданою постановою банк повинен здійснити операцію обміну. Але варто зазначити, що, у разі неможливості працівників банку оцінити пошкодженість або наявність підробки, банк має право відправити ваші купюри до Національного банку України для додаткової експертизи. Лише після цього обстеження пошкоджених купюр буде зроблений висновок щодо їх обміну.

У будь-якому випадку будьте обережними із грошима і не доводьте їх до обміну в банках!

 

Автор: Потапова Лоліта

Цю публікацію підготовлено за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку в рамках гранта, наданого Проектом USAID «Трансформація фінансового сектору». Висловлені в цій публікації думки необов’язково відображають погляди Агентства США з міжнародного розвитку або Уряду Сполучених Штатів Америки.

Рудковська Мирослава

Автор : Рудковська Мирослава

1 646 переглядів

0 коментарів

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *