Найцікавіші законопроекти Верховної Ради України від 14.04.2020 року

ТОП 3 законопроектів Верховної Ради України від 06.01.2020 року

Верховна Рада України продовжує провадити законопроектну діяльність в умовах карантину, а з її результатами Вас продовжує ознайомлювати Юридична клініка, тому пропонуємо до вашої уваги найцікавіші законопроекти Верховної Ради України від 14.04.2020 року:

 

Законопроект № 2339. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України з метою збереження довкілля (щодо посилення відповідальності за дії, спрямовані на забруднення атмосферного повітря та знищення або пошкодження об’єктів рослинного світу).

Прийнято. Даним законопроектом передбачається посилення санкцій за забруднення атмосферного повітря, знищення або пошкодження об’єктів рослинного світу, порушення вимог пожежної безпеки в лісах та самовільне випалювання сухої рослинності або її залишків. Зазначені  зміни торкнуться статей 241 та 245 Кримінального кодексу України та статей 77 та 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення

Також законопроект приводить положення Кодексу України про адміністративні правопорушення у відповідність до Закону України «Про рослинний світ».

 

Законопроект № 3320. Проект Закону про внесення змін до Закону України “Про захист населення від інфекційних хвороб” щодо запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19).

Прийнято. Даним законопроектом передбачаються тимчасові заходи щодо оперативного створення тимчасових спеціалізованих лікарень та залучення медичних працівників до надання медичної допомоги хворим на коронавірусну хворобу (COVID-19).

Даним проектом закону пропонується надати можливість керівникам закладів охорони здоров’я залучати до надання медичної допомоги такі категорії осіб як науково-педагогічні працівники закладів вищої (післядипломної) освіти, які здійснюють підготовку кадрів у сфері охорони здоров’я, інших осіб, які мають сертифікат лікаря-спеціаліста та відповідну лікарську категорію.

Тимчасово впроваджується норма, необхідна для обробки персональних даних громадян, з метою запровадження сучасних  протиепідемічних заходів.

 

Законопроект № 1049. Закон України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження єдиного рахунку для сплати податків і зборів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування”.

Прийнято з урахуванням пропозицій Президента України. Даним законопроектом передбачається збільшення ефективності функціонування єдиного рахунку та встановлення заборони щодо звернення стягнення та накладення арешту на кошти на такому єдиному рахунку платників податків. Окрім того, проектом закону передбачається спрощення сплати платниками податкових платежів, зменшення кількості помилково та/або надміру сплачених грошових зобов’язань платником, підвищення рівня відкритості та прозорості операцій з таким єдиним рахунком.

 

Законопроект № 3279-д. Проект Закону про внесення змін до Закону України “Про Державний бюджет України на 2020 рік”.

Прийнято. Даним законопроектом передбачається внесення змін до структури державного бюджету України на 2020 рік. Зокрема, зважаючи на актуальні обставини щодо вживання заходів протидії розповсюдженню коронавірусної хвороби, розходи на медицину збільшено на 16,36 млрд. грн., 64,67 млрд. грн. передбачається задіяти для протидії COVID-19; разом з тим, розходи на соціальний захист збільшуються на 19,5 млрд. грн. В цілому, передбачається зменшення державних доходів на 119,27 млрд. грн. та збільшення дефіциту бюджету до 298,4 млрд. грн., зменшення значної частини бюджетних видатків.

 

Огляд підготував:

Ромашко Олександр,

2 курс, ІПКЮ, 14 група.

Цю публікацію підготовлено за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку в рамках гранта, наданого Проектом USAID «Трансформація фінансового сектору». Висловлені в цій публікації думки необов’язково відображають погляди Агентства США з міжнародного розвитку або Уряду Сполучених Штатів Америки.

Рудковська Мирослава

Автор : Рудковська Мирослава

867 переглядів

0 коментарів

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *