Ваша кредитна історія: що це таке і навіщо вона потрібна

Ваша кредитна історія: що це таке і навіщо вона потрібна

Кредитна історія потенційного клієнта – один із головних критеріїв у процесі перевірки банком інформації щодо клієнта для надання кредиту, і виявлення у ній певних недоліків є суттєвою підставою для відмови кредиту. У цьому аспекті ми пропонуємо розглянути, що ж таке кредитна історія, з якою метою вона формується і як її перевірити пересічному громадянину.

Кредитна історія становить собою сукупність інформації про всі ваші кредити та правомірність їх погашення, яку у свою чергу отримує такі бюро як Українське бюро кредитних історій, Міжнародне бюро кредитних історій, Перше всеукраїнське бюро кредитних історій та Українське кредитне бюро. Ця інформація надходить до них безпосередньо від банків, страхових компаній та інших фінансових установ.

Варто також наголосити на існуванні так званого кредитного рейтингу, місце в якому і випливає з вашої кредитної історії. Чим вчасно ви погашаєте кредит, тим вище у вас місце в рейтингу і тим більше шансів отримати заявлену суму. Слід зазначити, що у 80% випадків відмови стала саме погана кредитна історія, і щоб уникнути таких відмов надалі необхідно ознайомитися з історією кожному, хто прагне у подальшому брати кредит у банку. Яким же чином це зробити?

Перевірка своєї кредитної історії здійснюється за допомогою вище зазначених бюро. Для початку в Єдиному реєстрі кредитних історій ви маєте змогу дізнатися саме в якому із бюро зберігається ваша кредитна історія. Наприклад, Українське бюро кредитних історій містить 68 млн кредитних історій. Отримати інформацію безперешкодно можна в он-лайн режимі на сайті, відправивши копії паспорта та ідентифікаційного коду, а також заяву на кредитний звіт. Ця послуга надається безкоштовно один раз на рік, наступні рази будуть коштувати 50 грн. Щодо Міжнародного бюро кредитних історій, то на сайті потрібно буде заповнити анкету, заплатити 25 грн і надати нотаріально завірені документи з підписом власника, копії паспорта та ідентифікаційного коду, а також заяву на отримання таких даних. Також це можливо зробити безкоштовно один раз на рік, але якщо ви приїдете безпосередньо в їх офіс з оригіналами документів. Аналогічна ситуація із Першим всеукраїнським бюро кредитних історій, де ви маєте безкоштовну можливість отримати інформацію в офісі, або підключити послугу моніторингу в електронному кабінеті, яка буде коштувати від 95 до 390 грн на півроку. В Українському кредитному бюро така операція перевірки буде коштувати до 35 грн.

Слід зазначити, що перевірка кредитної історії не тільки забезпечить безпроблемне отримання кредиту, а й мінімізує ризики шахрайства з вашою карткою! Тому дотримуйтесь платіжної дисципліни і перевіряйте свою кредитну історію!

P.S. Закріпимо для вас сайти, за допомогою яких ви зможете отримати усю необхідну інформацію стосовно своєї кредитної історії:

Єдиний реєстр кредитних історій  ̶  https://www1.creditua.com/ernki.php

Українське бюро кредитних історій  ̶  https://www.ubki.ua/

Міжнародне бюро кредитних історій  ̶  https://credithistory.com.ua/ua/

Перше всеукраїнське бюро кредитних історій ̶ https://www.pvbki.com/ukr/

Українське кредитне бюро  ̶  https://creditua.com/

 

Автор: Потапова Лоліта

Цю публікацію підготовлено за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку в рамках гранта, наданого Проектом USAID «Трансформація фінансового сектору». Висловлені в цій публікації думки необов’язково відображають погляди Агентства США з міжнародного розвитку або Уряду Сполучених Штатів Америки.

Рудковська Мирослава

Автор : Рудковська Мирослава

1 392 переглядів

0 коментарів

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *