Доступні кредити

Доступні кредити

1.Хто може отримати і в яких відсотках?

Державна програма передбачає надання кредиту таким учасникам: юридичні особи, учасники та кінцеві бенефіціарні власники, які є фізичними особами-резидентами України, та фізичні особи-підприємці, які так само є резидентами України, і повинні відповідати таким умовам: термін ведення господарської діяльності ‒ більше 12 місяців, сукупний річний дохід повинен не перевищувати 50 млн грн, і середня кількість найманого персоналу ‒ не більше 50 млн грн. Також, слід зазначити, що кредит спрямовується на інвестиційні цілі і наявність бізнес-плану. Також кредит не може надаватися суб’єктам, які мають обмеження, зазначені ст.13 ЗУ «Про розвиток та державну підтримку малого і середнього підприємництва».

Стосовно відсотків – у рамках цієї програми передбачено 3 процентні ставки: 5-7-9%, які змінюються відповідно до кількості робочих місць і розміру річного доходу. 5 % – для бізнесу з річним доходом до 25 млн грн і найму не менше 2 нових працівників на квартал, 7% – також для бізнесу до 25 млн грн, але без необхідності найму нових працівників, 9% – для бізнесу з річним доходом до 50 млн грн.

2.Яка процедура отримання? Які документи потрібні?

Слід зазначити, що дана державна програма співробітничає з такими банкам, як Ощадбанк, Укргазбанк, ПриватБанк, Укрексімбанк, Пумб, Банк Львів. Учасник має змогу заповнити анкету учасника на сайті https://5-7-9.gov.ua/ або безпосередньо звернутися до вище перерахованих банків для подробиць\заповнення анкети. Наступним кроком буде необхідність подати відповідний пакет документів – він, у свою чергу, складається із підтвердження відповідності критеріям учасника і даним, які заповнюються в анкеті. Наприклад, свідоцтво про державну реєстрацію, витяг з Єдиного державного реєстру, паспорт та ідентифікаційний код, згода на перевірку в Бюро кредитних історій та Кредитному реєстрі Національного Банку, ліцензії, патенти, дозволи для ведення діяльності, податкова інформація за 2 роки, бізнес-план для новоствореного бізнесу, документи, що підтверджують досвід в цій галузі. Також, слід зазначити, що кожен конкретний банк може висунути додаткові умови і документи для оформлення такого кредиту. Після цього банк перевіряє і аналізує надану вами інформацію і приймає рішення про надання кредиту. Якщо банк відмовляє від надання кредиту, то учасникам надається можливість пройти навчання для доопрацювання наданої ними  інформації.

 

Автор: Потапова Лоліта

Цю публікацію підготовлено за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку в рамках гранта, наданого Проектом USAID «Трансформація фінансового сектору». Висловлені в цій публікації думки необов’язково відображають погляди Агентства США з міжнародного розвитку або Уряду Сполучених Штатів Америки.

Рудковська Мирослава

Автор : Рудковська Мирослава

552 переглядів

0 коментарів

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *