Щодо деяких ситуацій, в яких банк має право відмовити у наданні кредиту

Щодо деяких ситуацій, в яких банк має право відмовити у наданні кредиту

Якщо ви плануєте взяти кредит у банку, то слід зауважити, що така послуга не завжди можлива і банк має повне право відмовити у такому наданні. У межах цієї статті ми розглянемо усі припустимі випадки, коли ви можете отримати відмову і паралельно спробуємо надати деякі рекомендації стосовно цього.

Першою імовірною причиною відмови може бути «небанківська» заборгованість, тобто це неоплачені штрафи, борги за комунальні послуги або несвоєчасна сплата аліментів. Але слід зазначити, що такий випадок детальної перевірки  зустрічається зазвичай, коли це стосується умови щодо надання кредиту на велику суму.

Другим фактором є платоспроможність клієнта, і якщо ваша заробітна платна не відповідає заявленій сумі кредиту – банк має повне право відмовити потенційному клієнту. Мова йде навіть не тільки, якщо сума перевищує ваш офіційний дохід, але й також у тих випадках, коли сума набагато менше ніж заробіток. У цьому аспекті відіграє значну роль подання довідки про доходи з місця роботи, адже відсутність точної інформації унеможливлює надання кредиту. Банк може відмовити у наданні через постійну зміну місця роботи – зазвичай банк висуває вимогу щодо стажу не менше 6 місяців на останній роботі.

Також однією із головних і розповсюджених причин може бути проблема із кредитною історією клієнта – детальною інформацією щодо його платіжної дисципліни. Усі нюанси щодо кредитної історії і як її перевірити чекайте у наступних статтях)

Неправильне заповнення анкети для отримання кредиту, недостовірність даних, невідповідність наданих документів вимогам законодавства, приховування інформації також можуть виступити суттєвими причинами відмови. Тож, у цих випадках слід детально перевіряти бланки і документи, щоб не виникло непорозумінь із банком й уникнути непотрібної «біганини».

Також такими підставами можна зазначити: судимість клієнта; його зовнішній вигляд – це не офіційна і не закріплена законодавча вимога, і полягає у суб’єктивній оцінки щодо його платоспроможності, з метою уникнути подальших проблем з клієнтом; відмова від страхування кредиту – у цьому аспекті слід зазначити ст. 55 ЗУ «Про банки і банківську діяльність» щодо заборони вимагати придбання послуг від банку; відсутність воєнного білету, що може вимагатися при великих сумах кредиту; вік клієнту – не молодше 18 (хоча, кожен банк висуває власні вимоги щодо віку, і він може сягати межу і в 23 роки) та не перевищувати 55 років для жінок і 60 – для чоловіків; а також багато інших причин, які можуть виникнути безпосередньо на практиці.

Слід зазначити, що у разі відмови банк повинен надати вам обґрунтовану відповідь щодо причин такої відмови. У такому разі ви маєте змогу або виправити ці помилки, або спробувати взяти кредит в іншому банку. У цьому аспекті варто наголосити, що немає ніякої усталеної форми для відмови і кожний банк має право висунути свої критерії. За ч. 1 ст. 9 ЗУ «Про споживче кредитування» визначає, що всі умови надання кредиту банк розміщує на своєму офіційному веб-сайті. Щоб достовірно бути впевненим у наданні кредиту, варто мінімізувати вище перераховані випадки і дотримуватися вимог законодавства!

 

Автор: Потапова Лоліта

Цю публікацію підготовлено за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку в рамках гранта, наданого Проектом USAID «Трансформація фінансового сектору». Висловлені в цій публікації думки необов’язково відображають погляди Агентства США з міжнародного розвитку або Уряду Сполучених Штатів Америки.

Рудковська Мирослава

Автор : Рудковська Мирослава

1 739 переглядів

0 коментарів

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *