ТОП 5 законопроектів Верховної Ради України від 04.02.2020 року

ТОП-5 правових актів за які проголосували 19.12.2019 року.

Верховна Рада України продовжує плідно працювати у процесі законотворення, а з результатами цієї праці Вас продовжує ознайомлювати Юридична клініка. Таким чином, пропонуємо до вашої уваги ТОП 5 законопроектів Верховної Ради України від 04.02.2020 року:

  1. Законопроект № 1014. Проект Закону про внесення змін до статті 106 Конституції України (щодо закріплення повноважень Президента України утворювати незалежні регуляторні органи, Національне антикорупційне бюро України, призначати на посади та звільняти з посад Директора Національного антикорупційного бюро України і Директора Державного бюро розслідувань).

Не прийнято. Даним законопроектом передбачається розширення повноважень Президента України з питань утворення незалежних регуляторних органів, Національного антикорупційного бюро України, призначення на посади та звільнення з посад членів незалежних регуляторних органів, Директора Національного антикорупційного бюро України та Директора Державного бюро розслідувань.

  1. Законопроект № 1017П/1. Проект Постанови про попереднє схвалення законопроекту про внесення змін до статей 76 та 77 Конституції України (щодо зменшення конституційного складу Верховної Ради України та закріплення пропорційної виборчої системи).

Прийнято. Даним законопроектом попередньо схвалюється законопроект про внесення змін до статей 76 та 77 Конституції України та передбачається зменшення конституційного складу Верховної Ради України з чотирьохсот п’ятдесяти до трьохсот народних депутатів України  та закріплення пропорційної виборчої системи.

  1. Законопроект № 1111. Проект Закону про фінансовий лізинг.

Прийнято за основу. Даним законопроектом передбачається зміна правового регулювання фінансового лізингу. Проектом Закону визначається поняття фінансового лізингу, вимоги до договору та його посвідчення. Окрім того, визначається можливість сублізингу, передбачаються гарантії рівності прав сторін та можливість їх захисту. Законопроектом визначається статус суб’єктів фінансового лізингу, врегульовується питання права власності та його переходу, визначається відповідальність сторін.

  1. Законопроект № 2255. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення національного органу інтелектуальної власності.

Прийнято за основу. Проектом Закону передбачається створення Національного органу інтелектуальної власності України – державної організації, що належить до сфери управління Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, що забезпечуватиме формування та реалізуватиме державну політику в сфері інтелектуальної власності, а Національний орган інтелектуальної власності виконуватиме окремі публічні функції з реалізації державної політики щодо права інтелектуальної власності. Законопроектом пропонується створення дворівневої системи державного управління сферою інтелектуальної власності.

  1. Законопроект № 2241. Проект Закону про внесення зміни до статті 252 Податкового кодексу України щодо упорядкування розміру ставки рентної плати за користування надрами для видобування бурштину.

Прийнято в цілому. Даним законопроектом передбачається внесення змін до Податкового кодексу України в частині зменшення ставки рентної плати за користування надрами при веденні господарської діяльності з видобування бурштину з двадцяти п’яти до п’ятнадцяти відсотків з метою стимулювання його законного видобування.

  1. Окрім позначених законопроектів, хочемо звернути вашу увагу на Законопроект № 2767. Проект Постанови про звільнення Бабак А.В. з посади Міністра розвитку громад та територій України та Законопроект № 2768. Проект Постанови про призначення Шмигаля Д.А. Віце-прем’єр-міністром України – Міністром розвитку громад та територій України. Дані проекти постанов Верховної Ради України було прийнято. Ними передбачаються кадрові зміни у складі Уряду, зокрема звільнення Бабак Альони Валеріївни з посади Міністра розвитку громад та територій України та призначення Шмигаля Дениса Анатолійовича Віце-прем’єр-міністром України – Міністром розвитку громад та територій України.

 

Огляд підготував:

Ромашко Олександр,

2 курс, ІПКЮ, 14 група.

 

Рудковська Мирослава

Автор : Рудковська Мирослава

801 переглядів

0 коментарів

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *