ТОП 5 законопроектів Верховної Ради України від 14.01.2020 року

Огляд законопроектів Верховної Ради України від 17.12.2019 року

Верховна Рада України продовжує плідно працювати у процесі законотворення, а з результатами цієї праці Вас продовжує ознайомлювати Юридична клініка. Таким чином, пропонуємо до вашої уваги ТОП 5 законопроектів Верховної Ради України від 14.01.2020 року:

  1. Законопроект № 2538. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на підвищення доступності лікарських засобів, медичних виробів та інших товарів, які закуповуються Особою, уповноваженою на здійснення закупівель у сфері охорони здоров’я.

Прийнято за основу. Даним законопроектом передбачається кардинальна зміна процедури і порядку закупівель медичних товарів. За даним проектом закону здійснення таких закупівель покладається на Закупівельну організацію, яка переймає повноваження Міністерства охорони здоров’я (до 2015 року) щодо здійснення відповідних державних закупівель. Передбачається ліцензування супровідних організацій, які забезпечуватимуть здійснення таких закупівель. Законопроект передбачає вихід на ринок медичних товарів для державних закупівель постачальників – нерезидентів.

  1. Законопроект № 1013. Проект Закону про внесення змін до Конституції України (щодо скасування адвокатської монополії).

Попередньо схвалено. Даним законопроектом скасовується виключне право судового представництва особи адвокатом. Передбачається гарантування кожній особі права на отримання професійної правничої допомоги через скасування адвокатської монополії. Окрім того, вносяться зміни до Перехідних положень щодо запровадження адвокатської монополії та введення її в дію.

  1. Законопроект № 2589. Проект Закону про внесення змін до Закону України “Про Державний бюджет України на 2020 рік” щодо Фонду розвитку підприємництва.

Прийнято в цілому. Даним законопроектом передбачається збільшення надходжень до спеціального фонду державного бюджету за рахунок коштів від дострокового погашення векселів Фонду гарантування вкладів фізичних осіб та передбачити Міністерству фінансів України видатки у відповідних обсягах за новою бюджетною програмою «Фонд розвитку підприємництва».

  1. Законопроект № 2343. Проект Закону про внесення змін до Закону України “Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей”.

Прийнято за основу. Даним законопроектом передбачається вирішення та упорядкування питань соціального захисту військовослужбовців. Зокрема, щодо реалізації військовослужбовцями права на забезпечення житлом та вихід у відпустку. Окрім того, проектом закону уточнюються джерела фінансового забезпечення заходів, пов’язаних з реалізацією прав та соціальних гарантій військовослужбовців.

  1. Законопроект № 2521. Проект Закону про внесення змін до Закону України “Про систему іномовлення України” (щодо програмної політики та території розповсюдження).

Прийнято за основу. Даним законопроектом передбачається внесення змін щодо використання української мови для належного інформаційного забезпечення окремих тимчасово-окупованих та прикордонних територій, а саме щодо ефірного, наземного аналогового і цифрового мовлення та мовлення в кабельних мережах.

 

Огляд підготував:

Ромашко Олександр,

2 курс, ІПКЮ, 14 група.

Рудковська Мирослава

Автор : Рудковська Мирослава

671 переглядів

0 коментарів

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *