ТОП 5 законопроектів Верховної Ради України від 18.12.2019 року

ТОП 5 законопроектів Верховної Ради України від 18.12.2019 року
  1. Законопроект № 2299. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення освітньої діяльності у сфері вищої освіти.

Прийнято в цілому. Даним законопроектом вносяться зміни до законодавства щодо регулювання вищої освіти в Україні, спрямовані на підтвердження болонської системи навчання, ствердження компетентнісного підходу та сдутентоцентризму. Окрім того, ним передбачається широкий спектр змін до Закону України «Про вищу освіту», зокрема стосовно законодавчих термінів, освітньої кваліфікації, визначення форм навчання, освітніх рівнів та професійних компетентностей, правил прийому до вищих навчальних закладів. Передбачається введення відповідальності за академічну недоброчесність. Окремим розділом виділяються ліцензійні умови та стандарти вищої освіти. Змінюються також умови прийому до вищого навчального заходу, зокрема щодо можливості подання відповідних мотиваційних робіт, за які нараховуються додаткові бали.

  1. Законопроект № 2490-1. Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення конституційних принципів у сферах енергетики та комунальних послуг.

Не прийнято. Даним законопроектом передбачається внесення змін, що стосуються визначення правового статусу та повноважень регуляторів, гарантій їх діяльності, змінюється порядок формування, затвердження та діяльності конкурсних комісій. Окрім того, даний акт спрямований на посилення державного контролю у зазначених сферах та забезпечення дотримання конституційних принципів. Ним передбачається передання відповідних повноважень профільним суб’єктам адміністрування у даних сферах.

  1. Законопроект № 2317. Проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України (щодо покращення адміністрування акцизного податку).

Прийнято в цілому. Даним законопроектом передбачається доповнення до Податкового кодексу України в частині визначення, збору та адміністрування акцизного податку щодо різних видів пального та відповідних речовин, а також сировинних матеріалів, що можуть бути джерелом їх видобутку. Використання пального для заправки транспортних засобів за договорами підряду прирівнюється до власного споживання. Терміни оптимізовано для промислових споживачів, також переглянуто терміни та порядок застосування штрафних санкцій. Оптимізовано порядок видання векселів щодо акцизних накладних.

  1. Законопроект № 2261. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення можливостей самопредставництва органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, інших юридичних осіб незалежно від порядку їх створення в суді.

Прийнято в цілому. Даним законопроектом передбачається внесення змін до процесуального законодавства щодо здійснення судового представництва юридичних осіб публічного права відповідними посадовими особами. Окрім того, акцентується увага на судовому представництві інтересів держави, Автономної Республіки Крим, місцевого самоврядування такими особами. Посадова особа юридичної особи публічного права прирівнюється до уповноважених осіб юридичних осіб приватного права і, відповідно, одержує право судового представництва таких юридичних осіб публічного права.

  1. Законопроект № 2419. Проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення структури управління у сфері державної податкової та митної політики.

Прийнято за основу. Даним законопроектом оновлюється перелік контролюючих органів у системі оподаткування, змінено підхід до реалізації державної податкової політики, функції та повноваження відповідних органів влади. Окрім того, передбачається зміна підвідомчості деяких органів, що реалізують державну податкову та митну політику, оновлюється система посад і рангів податківців.

 

Огляд підготував:

Ромашко Олександр,

2 курс, ІПКЮ, 14 група.

 

Рудковська Мирослава

Автор : Рудковська Мирослава

745 переглядів

0 коментарів

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *