Існує бородатий анекдот – «Голодніше студента може бути тільки студент, у якого ще є дівчина…».

Існує бородатий анекдот – «Голодніше студента може бути тільки студент, у якого ще є дівчина...».

В час промокодів, giveaways та акцій економити стає не тільки зручно, а й модно. Однією з найпопулярніших студентських розваг є відвідування кінотеатрів. Тому давайте розберемось чи можна зекономити та купити напій, поп-корн та іншу їжу у два рази дешевше в магазині та принести її з собою у кінозал?

Перш за все, правовідношення глядача та кінотеатру виникає на підставі придбання квитка. У цьому разі кінотеатр зобов’язаний надати послугу, тобто показати кінофільм відповідно до статті 509 Цивільного кодексу України. Окрім цього, кінотеатр діє на підставі публічного договору, тобто кінотеатр зобов’язується надавати послуги всім, хто до нього звернеться. При цьому, відповідно до статті 633 Цивільного кодексу України, умови публічного договору повинні бути однаковими для всіх споживачів.

Які можуть бути труднощі?

Дуже часто кінотеатри забороняють приносити свою їжу посилаючись на таблички «їжа заборонена» та на свої внутрішні правила. Проте, в ситуації коли ці ж самі напої на снеки можна придбати в кінотеатрі виникають питання про правомірність такої заборони.

Табличка не указ! Стаття 17 ЗУ «Про захист прав споживачів» забороняє встановлення будь-яких переваг, застосування прямих або непрямих обмежень прав споживачів не допускається. Тому, якщо вас не пускають до зали, то в такому випадку ваші права порушені, оскільки дозвіл на вживання поп-корну, який був придбаний лише в кінотеатрі є встановленням відповідної переваги та обмеженням прав споживача.

Що робити з внутрішніми правилами?

Важливо зазначити, що внутрішні Правила кінотеатру є актом локальної дії, тобто поширюються лише в його стінах та на тих осіб, які придбали квиток, чим погодились з дотриманням цих Правил. Наша команда проаналізувала правила більшості українських кінотеатрів і дійшла висновку, що популярні кінотеатри взагалі не мають заборони приходити зі своєю їжею та напоями, а міститься лише вказівка – «споживати їжу потрібно тихо, без голосного хрустіння, щоб не заважати іншим», що повністю відповідає вимогам чинного законодавства. Інші кінотеатри на офіційній веб сторінці не мають правил відвідування, проте при замовленні квитків можна ознайомитись з Правилами бронювання та поверненням квитків, що не регулюють питання їжі в кінозалі. Проте, на жаль, в Україні залишаються кінотеатри, які обмежують права споживачів. Так в правилах деяких кінотеатрів Києва вказано – «заборонено вживати на території кінотеатру продукти харчування та напої, придбані в будь-яких інших закладах громадського харчування, супермаркетах, магазинах тощо та принесені з собою». Кінотеатри Запоріжжя місять заборону – «проносити і вживати їжу та напої куплені за межами кінотеатру». Така заборона є неправомірною! Стаття 19 Закону України «Про захист прав споживачів» встановлює правило, що нечесна підприємницька практика заборонна, а тому така заборона кінотеатру може бути розцінена як обмеження вільного вибору споживача та примус до купівлі подукції.

Як себе захистити?

Уважно читати наші статті, що зробить Вас обізнаними в українському законодавстві;
Перед відвідуванням кіно, ознайомитись з Правилами, щоб бути до всього готовим;
Якщо Вас не пускають до зали, ви маєте право звернутись до поліції за захистом порушених прав.
Скаржитись до Державної служби безпечності харчових продуктів та захисту прав споживачів (оскілки послуга не була надана або була надана неякісно).

 

Автор: Микитюк Олександр

Рудковська Мирослава

Автор : Рудковська Мирослава

1 331 переглядів

0 коментарів

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *