ДЕРЖАВА ОПЛАТИТЬ ВАМ ПОСЛУГИ НЯНІ ДЛЯ ДИТИНИ

ДЕРЖАВА ОПЛАТИТЬ ВАМ ПОСЛУГИ НЯНІ ДЛЯ ДИТИНИ

Для новоспечених батьків, від січня 2019 р., Урядом запроваджено новий вид додаткової допомоги ― «муніципальна няня», що передбачає відшкодування витрат на послуги няні за дитиною до трьох років.

Компенсацію можуть отримувати батьки (усиновлювачі), опікуни дитини до 3 років, водночас її не можуть отримувати батьки, які є батьками-вихователями дитячих будинків сімейного типу, прийомними батьками, якщо вони отримують грошове забезпечення відповідно до законодавства.

Компенсації виплачуються щомісячно у розмірі прожиткового мінімуму на дітей віком до 6 років, встановленого на 1 січня відповідного року (1 626 грн станом на 2019 р). Проте, якщо сума прожиткового мінімуму збільшиться протягом року, то сума компенсації залишатиметься незмінною.

Для того, щоб отримувати компенсацію батькам необхідно письмово укласти договір з муніципальною нянею. До речі, наразі не затверджено типової форми такого договору, тому, відповідно до ст. 639 Цивільного кодексу України, документ може мати довільну форму. Важливо лише вказати детальну інформацію про послуги няні. Потім, батькам потрібно протягом місяця подати місцевому управлінню/відділу з питань соціального захисту населення заяву та документи зазначені у пунктах 8 і 9 Порядку відшкодування вартості послуги з догляду за дитиною до трьох років “муніципальна няня” (Постанова КМУ, Порядок № 68). Зокрема, до переліку включено:

  • заяву про надання компенсації;
  • заяву із зазначенням рахунка в банку (куди перераховувати кошти);
  • копію договору з муніципальною нянею;
  • документи, що підтверджують витрати на няню (чек, квитанція тощо);
  • копію свідоцтва про народження дитини;
  • копію паспорта одного з батьків та ідентифікаційного коду.

Ніяких обмежень для тих, хто хоче стати муніципальною нянею немає. Головна вимога до няні ― реєстрація фізичною особою підприємцем або юридичною особою. Тому, це може бути навіть бабуся чи дідусь дитини. Оскільки вважатиметься, що зареєстрована особа працює офіційно, це дасть можливість  накопичувати страховий стаж. Особливо це буде вигідно тим, кому бракує стажу до пенсії.

Проте треба пам’ятати, що няня буде сплачувати податки та єдиний соціальний внесок. Загалом відрахування становитимуть приблизно 999 грн, няні залишається 627 грн. Очевидно, що охочих працювати на таких умовах буде небагато, але для бабусі дитини це може стати приємним бонусом до пенсії.

Компенсація послуги “муніципальна няня” не враховується під час обчислення сукупного доходу сім’ї для всіх видів соціальної допомоги, що надаються відповідно до законодавства. У разі прийняття рішення управлінням/відділом з питань соціального захисту населення про відмову у призначенні компенсації, воно може бути оскаржене в судовому порядку.

 

Автор: Кабачна Діана

Рудковська Мирослава

Автор : Рудковська Мирослава

938 переглядів

0 коментарів

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *