Використання інших мов у публічному просторі. Кого і як штрафуватимуть?

Використання інших мов у публічному просторі. Кого і як штрафуватимуть?

Відповідно до статті 10 Основного закону українська мова є державною. Це також підтверджується Законом України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» від 25.04.2019 № 2704-VIII (далі – Закон). Документом передбачено, що українська мова є обов’язковою у всіх сферах публічного життя:

  • державному секторі та в органах місцевого самоврядування
  • комунальному секторі та на підприємствах всіх форм власності
  • громадських та інших організаціях
  • освіті та науці
  • медицині
  • сфері послуг
  • енергетиці та промисловості
  • кіно та театрі
  • медіа та на інтернет-сайтах
  • діяльності війська та силових структур

«Безсумнівно, Закон закрив більшість «білих плям» щодо статусу української мови, але при цьому не обмежив права національних меншин», запевняє співавтор закону Микола Княжицький. Передбачається, що іноземні мови та мови національних меншин надалі вільно використовуватимуться у:

  • приватному спілкуванні
  • релігійних обрядах
  • сфері вивчення іноземних мов
  • наукових виданнях (якщо ідеться про мови Ради Європи)
  • назвах і зображеннях зареєстрованих в Україні торгових марок
  • культурному житті національних меншин: їхні потреби захищає окремий закон «Про національні меншини».
  • роботі прикордонників, правоохоронців, медиків тощо, які мають справу з людьми, які не знають української.

Незважаючи на те, що Закон запрацював ще в липні 2019 року, багато ключових норм почнуть діяти значно пізніше, зокрема щодо реклами та сфери послуг (інтернет-магазинів), які останнім часом практично «б’ють на сполох», змінюючи мову контенту.

Відповідно до Закону, з січня 2020 року вся реклама має бути українською. Винятки – для ЗМІ, що виходять мовами ЄС. А з січня 2021 всі надавачі послуг незалежно від форми власності мають обслуговувати споживачів і надавати інформацію про товари і послуги українською. Це стосується як магазинів, закладів харчування тощо, так і інтернет-торгівлі. При цьому інформація може дублюватися іншими мовами, а персональне обслуговування клієнта на його прохання може здійснюватися будь-якою мовою, прийнятною для сторін.

Користувацькі інструкції, маркування товарів та інша інформація для споживачів повинні будуть виконуватися українською мовою, але можуть, звичайно, дублюватися й іншими мовами.

Виникає питання: чи карається якось порушення норми використання інших мов у публічному просторі?

За дискримінацію української мови запроваджується адміністративна відповідальність. В гуманітарній сфері – освіта, наука, культура, спорт – за порушення мовної політики загрожує штраф від 200 до 300 неоподатковуваних мінімумів. Проте норми щодо адміністративної відповідальності за порушення вимог Закону наберуть чинності лише за три роки – 16 липня 2022 року, тим не менше, відсутність механізму покарання ще не означає, що Законом можна нехтувати.

Використання інших мов у публічному просторі. Кого і як штрафуватимуть?

Кого і як штрафуватимуть?

За відмову спілкуватися українською мовою штрафуватимуть державних службовців, працівників органів влади.

А от штрафи замість працівників сфери послуг накладатимуть на компанії. Зазначимо, що мовні норми для працівників сфери послуг діяли й до цього – це було передбачено 10 статтею Конституції України, Законом України «Про права споживачів» а також роз’ясненням Держкомітету з безпеки харчових продуктів та захисту споживачів.

Скарги слід писати уповноваженому Верховної Ради із захисту мови (нова посада) чи профільним органам контролю – скажімо, Державній службі з питань безпечності харчових продуктів та захисту прав споживачів, Нацраді з питань телебачення та радіомовлення.

 Спочатку після скарги проводитимуть перевірку, після другої скарги – попередження, після третьої – штраф, який можна буде оскаржити в суді.

Які розміри штрафів:

3,4-5,1 тис. грн – за порушення закону у сфері науки, культури, книговидання, спорту, здоров’я, телекомунікацій та поштового зв’язку, у технічній та проектній документації, в інтерфейсах програм та сайтів, у публічних оголошеннях та заходах, рекламі, транспорті;

5,1-6,8 тис. грн – за ненадання інформації про товари та послуги українською мовою;

6,8-8,5 тис. грн – за порушення закону у сфері друкованих ЗМІ.

Отже, поки що працівники сфери послуг можуть не хвилюватися – покаранню вони не підлягають. Проте слід пам’ятати: січень «не за горами», зовсім скоро з’явиться необхідність створення реклами українською, тому все-таки рекомендуємо повністю переходити на державну мову. Запам’ятайте – мова існує не для обмеження Ваших можливостей, а навпаки – для їх ефективної реалізації!

 

Автор: Ципищук Катерина

Рудковська Мирослава

Автор : Рудковська Мирослава

1 101 переглядів

0 коментарів

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *