Зміни в отриманні водійського посвідчення

Зміни в отриманні водійського посвідчення

З 19 жовтня 2019 року вступили в дію зміни до «Положення про порядок видачі посвідчень водія та допуску громадян до керування транспортними засобами», затверджені постановою Кабміну від 3 квітня 2019 року № 320, а це означає, що особи, які бажають отримати посвідчення водія, отримуватимуть його за зміненою процедурою. Змін зазнав і порядок підготовки водіїв, що свідчить про актуальність даного питання.

Законодавчі зміни торкнулися трьох нормативно-правових актів: «Положення про порядок видачі посвідчень водія та допуску громадян до керування транспортними засобами», «Порядку підготовки, перепідготовки і підвищення кваліфікації водіїв транспортних засобів» та «Порядку державної акредитації закладів, що проводять підготовку, перепідготовку і підвищення кваліфікації водіїв транспортних засобів, та атестації їх спеціалістів».

Щодо сутності внесених змін, їх можна класифікувати на три групи:

  1. Зміни щодо порядку акредитації закладів підготовки водіїв та строків її дії.
  2. Зміни щодо підготовки водіїв у відповідних закладах.
  3. Зміни щодо порядку складання іспиту та видачі посвідчення водія.

Щодо змін до «Порядку державної акредитації закладів, що проводять підготовку, перепідготовку і підвищення кваліфікації водіїв транспортних засобів, та атестації їх спеціалістів», вони торкнулися пунктів 9 та 14 даного Порядку. Пунктом 14  передбачено передачу повноважень з проведення державної акредитації закладів підготовки водіїв від Головного сервісного центру МВС до регіональних підрозділів. Пунктом 9 змінено строки видачі сертифіката про державну акредитацію та строк дії даного сертифіката. Якщо раніше він видавався протягом 10 робочих днів, то зараз цей строк скорочено до 5 робочих днів. Щодо дії сертифіката, то тепер він діє безстроково (раніше строк дії сертифіката становив 5 років).

Щодо змін до «Порядку підготовки, перепідготовки і підвищення кваліфікації водіїв транспортних засобів»,  вони торкнулися пункту 16, яким запроваджено електронний обмін даними та електронний журнал. Інформація щодо занять з теоретичної підготовки та практичного керування транспортним засобом тепер вноситься закладом підготовки водіїв в електронній формі до Єдиного державного реєстру МВС, що замінить журнал обліку успішності підготовки та відвідування і книжки обліку підготовки з керування. Окрім того, особовий склад навчальних груп тепер не може перевищувати 30 чоловік, а за бажанням особа може виконувати навчальний план індивідуально та здійснювати підготовку окремо від навчальних груп. 

Значних змін зазнала процедура складання іспиту та видачі посвідчення водія, що здійснюється відповідно до «Положення про порядок видачі посвідчень водія та допуску громадян до керування транспортними засобами».

По-перше, відповідно до пункту 16 Положення, зменшено строк дії свідоцтва про закінчення навчання. Якщо особа з будь-яких причин не склала іспити у територіальному сервісному центрі МВС, видане свідоцтво про закінчення закладу вважається дійсним протягом двох років з дня його закінчення (раніше строк дії даного свідоцтва становив 10 років).

По-друге, відповідно до пункту 17 Положення, змінено процедуру іспиту. Тепер складання практичного іспиту може відбуватися лише в територіальному сервісному центрі МВС, в якому успішно складено теоретичний іспит. Окрім того, пунктом 17 Положення запроваджується фіксація технічними засобами контролю (у тому числі фото та відео фіксація) процесу складання іспитів.

По-третє, відповідно до пункту 28 Положення, відтепер відмовлятимуть в обміні посвідчення водія у разі, коли в поданих особою документах або Єдиному державному демографічному реєстрі відсутні відомості щодо реєстрації місця її проживання.

Отже, зважаючи на актуальні зміни, внесені до законодавства щодо підготовки водіїв, порядку видачі посвідчень на право керування транспортними засобами, сертифікації закладів підготовки водіїв, можемо дійти висновку щодо їх ґрунтовності та істотності. Будемо сподіватись, що дані зміни виконають покладені на них завдання та призведуть до зменшення бюрократії, адміністративних зловживань та корупції, а разом з тим позитивно вплинуть на рівень підготовки водіїв та підвищення водійської культури на дорогах загального користування.

 

Автор: Ромашко Олександр

Рудковська Мирослава

Автор : Рудковська Мирослава

865 переглядів

0 коментарів

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *