Убезпечте своїх рідних – встановіть автокрісло!

Убезпечте своїх рідних - встановіть автокрісло!

Як часто Вам доводилось, гортаючи стрічки новин у соцмережах, переглядаючи телепрограми або читаючи газети, натрапляти на інформацію про дорожньо-транспортні пригоди, коли серед постраждалих є діти? Впевнені, дуже часто. Статистика невтішна: більшість травм, отриманих дітьми у таких випадках – це наслідок відсутності спеціальних засобів транспортування в легкових автомобілях. Через свою «халатність», економність чи банальну звичку дітей перевозять просто на руках у дорослого пасажира. Що ж стається у випадку екстренного гальмування? Дитина практично виконує функцію «подушки безпеки»: приймає на себе всю масу тіла дорослого і тому зазнає численних травм. 

Як же запобігти цьому? Пристебнути дитя на задньому сидінні? Ні, це не вберігає від можливого вислизання з-під ременя. Єдиний вихід у такій ситуації – встановити автокрісло. Це не лише гарантія безпеки дитини в поїздці, а й обов’язок водія, адже порушення пункту 22.11 Правил дорожнього руху тягне за собою штраф і складання протоколу про адміністративне правопорушення. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, дитячі крісла в авто зменшують ймовірність смерті немовлят приблизно на 70%, дітей – на 54-80%.

Відповідно до Правил дорожнього руху забороняється перевозити:

1) дітей, зріст яких менше 145 см або тих, що не досягли 12-річного віку:

– у транспортних засобах, обладнаних ременями безпеки, без використання спеціальних засобів, що дають змогу пристебнути дитину за допомогою ременів безпеки, передбачених конструкцією цього транспортного засобу;

– на передньому сидінні легкового автомобіля – без використання зазначених спеціальних засобів;

– на задньому сидінні мотоцикла та мопеда;

2) дітей до 16-річного віку в кузові будь-якого вантажного автомобіля;

3) організовані групи дітей у темну пору доби.

Убезпечте своїх рідних - встановіть автокрісло!

29 жовтня 2019 року Верховна Рада затвердила законопроект № 1150 «…про впровадження відповідальності за порушення правил перевезення дітей», у якому встановлюється відповідальнсть за відповідне правопорушення.

За законом статтю 121 Кодексу України про адміністративні правопорушення пропонується доповнити положеннями про відповідальність водіїв за порушення при перевезенні дітей. Так, порушення правил перевезення дітей, тягне за собою накладення штрафу на водія в розмірі тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (нині – 510 грн.), за повторне протягом року вчинення порушення – накладення штрафу на водія в розмірі п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850 грн.) 

Цікаво, чи поширюється закон на водіїв таксі та громадського транспорту? У коментарі інформаційному агентству «Уніан» Дмитро Шпенов, ініціатор законопроекту, зазначив: «Він (закон) однозначно поширюється на таксі. І в таксі тепер повинні бути передбачені, автокрісла, так як це загальноприйнята практика в усій Європі».

Він уточнив, що коли готував законопроект, розумів, що сума штрафу в 510 грн. для деяких сімей – дуже велика сума, «але це вимушений захід, тому що є чітка статистика, яка свідчить про те, що на 52% смертність дітей залежить саме від того, в кріслі вони чи ні».

«Громадського транспорту закон стосуватися не повинен, оскільки є спеціальні правила перевезення пасажирів у маршрутках і автобусах», – уточнив депутат.

Загалом, ми тільки погоджуємось із важливістю прийняття такого закону й закликаємо кожного дотримуватись правил дорожнього руху. Пам’ятайте, встановлення автокрісла – не лише для уникнення штрафу. У першу чергу – це для забезпечення безпеки ваших рідних, близьких, друзів, знайомих, клієнтів та всіх, хто довіряє вам своє життя під час поїздки. Будьте відповідальними та не нехтуйте українським законодавством!

 

Автор: Ципищук Катерина

Рудковська Мирослава

Автор : Рудковська Мирослава

888 переглядів

0 коментарів

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *