Ви коли-небудь перевозили тварин у громадському транспорті?

Ви коли-небудь перевозили тварин у громадському транспорті?

Сьогодні досить часто виникає питання щодо перевезення домашніх тварин в громадському транспорті. Можливо Ви були свідками ситуації, коли водії тих чи інших транспортних засобів не впускали осіб з домашніми тваринами до маршрутного таксі, трамваю, тролейбусу тощо, вказуючи на наявність відповідної заборони. Або ж вимагали додаткову плату за перевезення домашніх улюбленців. Тож давайте розбиратися, чи правомірні такі дії та які взагалі ми маємо право у даній сфері. 

Дане питання врегульовано Постановою Кабінету Міністрів України від 16 листопада 2011 р. № 1402 “Про затвердження правил транспортування тварин”. У даній постанові йдеться про порядок перевезення тварин авіаційним, автомобільним, залізничним, морським та річковим транспортом.

У залізничному транспорті, собаки великих порід перевозяться у тамбурі вагона поїзда, але не більше одного у тамбурі, у намордниках та міцному повідку під наглядом супроводжуючої особи. Інші тварини в залізничному транспорті перевозяться в спеціальних засобах для їх перевезення в кількості не більше 2 тварин та розташовуються в місцях для ручної поклажі. 

У випадку перевезення авіаційним транспортом, то домашніх улюбленців можна перевозити у салоні, якщо це: службові собаки у супроводі кінолога, собаки-поводирі, але за умови, що такі тварини будуть прив’язані до крісла чи ніг власника та повинні мати ошийник і намордник, або ж коли йдеться про дрібну тварину вагою до 8 кілограм. Інші тварини перевозяться в багажно-вантажних відсіках повітряного судна, але лише за наявності міжнародного ветеринарного сертифікату і дозволу на ввезення або вивезення.

Автомобільним транспортом, а саме у салоні, можна перевозити дрібних тварин у кошиках, сумках із суцільним дном, птахів у клітках, собак у намордниках з повідком. При цьому тварини не мають забруднювати інших пасажирів або їхні речі, тварини ж мають розміщуватися на підлозі, а за наявності підстилки – на сидінні (під час перевезення в таксі).

Існує декілька загальних правил щодо транспортування дрібних тварин. Наприклад, собаки, коти, птахи та інші дрібні тварини перевозяться у відповідних засобах перевезення із суцільним щільним дном, що можуть розташовуватися у кілька ярусів. Годувати та напувати котів собак необхідно з інтервалами, що не перевищують 8 та 24 годин відповідно. Автомобільним та залізничним транспортом дрібні тварини перевозяться на руках або під сидіннями власника.

Отже, за належних умов перевезення та із спеціальними для цього засобами, у Вас є право на безоплатне перевезення із собою домашніх тварин за правилами, що наведені вище.

Ви коли-небудь перевозили тварин у громадському транспорті?

Варто також звернути увагу на те, що у метрополітені м. Харкова діють спеціальні правила перевезення тварин. Такі правила затвердження Рішенням Харківської міської ради від 20.09.2017 р. № 787/17 “Про правила користування Харківським метрополітеном ”. Так, пунктом 2.9.3. зазначених правил забороняється перевозити метрополітеном (або знаходитись на вестибюлі станції) тварин, у тому числі собак, дрібних тварин та птахів в спеціальних контейнерах чи клітках, сума вимірів яких за довжиною, шириною та висотою перевищує 120 см. 

Також пунктом 6.2.3. згаданих правил пасажирам забороняється провозити тварин, окрім дрібних звірів і птахів у клітках, а також собак у намордниках за наявності повідків та котів з пред’явленням відповідних документів на них)

Даній забороні кореспондує правило, закріплено у п. 6.3.4. Правил користування харківським метрополітеном, відповідно до якого пасажир має право безоплатно провозити з собою дрібних звірів і птахів у клітці, собаку у наморднику з коротким повідком, кота.

Таким чином, за умови дотримання наведених вище вимог Ви маєте право перевозити домашніх тварин і метрополітеном м. Харкова.

Отже, в Україні можна вільно та безоплатно перевозити домашніх тварин, але за умови дотримання чистоти та громадського порядку, розмірів спеціальних засобів перевезення та самих тварин, ветеринарних довідок або сертифікатів. Тож, спокійно користуйтеся громадським транспортом зі своїми улюбленцями та поважайте інтереси інших осіб.

 

Автор: Червяков Микита

Рудковська Мирослава

Автор : Рудковська Мирослава

1 311 переглядів

0 коментарів

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *