В гаманцях українців стане менше дрібних монет і з’явиться купюра в 1000 гривень. Чи варто хвилюватися?

В гаманцях українців стане менше дрібних монет і з’явиться купюра в 1000 гривень.  Чи варто хвилюватися?

Наближається жовтень, але що це означає для гаманця пересічного українця? Тепер не потрібно буде шукати 5 копійок на касі, адже з 1 жовтня 2019 року згідно з Постановою Правління Національного Банку України №82 від 20.06.2019  «Про вилучення з готівкового обігу монет дрібних номіналів» монети номіналом 1, 2 та 5 копійок перестають бути засобом платежу під час здійснення розрахунків готівкою.

Проте не слід негайно позбуватися цих монет, адже українські банки забезпечуватимуть їх обмін на монети і банкноти всіх номіналів, що перебувають в обігу. Зокрема, до 30 вересня 2020 року фізичні особи матимуть можливість обміняти монети номіналом 1, 2, та 5 копійок у всіх банках України без стягнення плати за проведення такого обміну. Крім того, Національний банк України та уповноважені банки (Ощадбанк, ПриватБанк, Райффайзенбанк Аваль) здійснюватимуть обмін цих монет до 30 вересня 2022 року.

Слід також зазначити, що обмін буде проходити без обмежень та на безоплатній основі, а метал піде на переплавку.

Не залишаються поза увагою з цього приводу юридичні особи і фізичні особи, що здійснюють підприємницьку діяльність: згідно з Постановою їм необхідно до 18 жовтня 2019 року здати зазначені монети до кас банків для зарахування їх на власні рахунки. Відповідно, при розрахунках готівкою за товари (роботи, послуги) буде проводитись заокруглення загальних (у чеку) сум за правилами, визначеними постановою Правління Національного Банку України від 15 березня 2018 року «Про оптимізацію обігу монет дрібних номіналів».

Також слід пам’ятати, що монети номіналом 25 копійок залишаються в обігу до прийняття окремого рішення Правління Національного Банку України про їх вилучення.

Разом з тим, нещодавно НБУ презентувало нову купюру-1000 гривень. Вона з’явиться вперше вже 25 жовтня 2019 року з портретом на лицьовій стороні одного із засновників і першого президента Української академії наук Володимира Вернадського. І на зворотному боці буде надруковано зображення будівлі президії Національної академії наук України.

Для чого вводять нові банкноти і виводять з обігу монети?  У Нацбанку вважають, що все це збільшить зручність розрахунків українців, а також призведе до більшої економії бюджету.  Зокрема тому, що держава зменшить витрати на карбування нових монет малих номіналів.

«У перспективі банкнотно-монетний ряд гривні скоротиться із 17 до 12 номіналів. Так він наблизиться до найпоширенішої світової практики: усього залишиться 6 номіналів монет та 6 номіналів банкнот. Це зробить готівкові розрахунки зручними, простими та комфортними», – пояснив Сергій Холод .

 

Автори: Морозов Ярослав та Чубукова Софія

Рудковська Мирослава

Автор : Рудковська Мирослава

1 095 переглядів

0 коментарів

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *