Нам тринадцятий минало…

Юридична клініка святкує завершення навчального семестру

Тринадцять років тому, у далекому 2006 році, у вівторок 03 жовтня, наказом ректора Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого (на тоді – Національного університету «Юридична академія України імені Ярослава Мудрого») В. Я Тація за №119-А в Університеті була створена Юридична клініка як база для практичного навчання студентів старших курсів зі статусом структурного підрозділу та затверджено Положення про неї. З цього дня почала відлік історія невпинного розвитку Юридичної клініки.

Тринадцять років: багато це чи мало. І багато і, одночасно, мало. За цей проміжок часу Юридична клініка здобула заслужений авторитет серед студентів та професорсько-викладацького складу Університету, довела, що студенти здатні самостійно на високому фаховому рівні вирішувати доволі складні правові ребуси. Сформовано сталий колектив студентів, які беруть активну участь у діяльності Юридичної клініки по три-чотири і більше років поспіль. Приємно спостерігати як колишні другокурсники, які боялися відвідувачів, сьогодні навчаючись, наприклад, на четвертому курсі бакалаврату, або уже в магістратурі, передають свої знання, навички та вміння новому поколінню клініцистів, проводячи з ними тренінги, майстер-класи тощо. З цими квітами України можна, без сумніву, іти у розвідку.

Нам тринадцятий минало…

За цей час Юридична клініка реалізувала два міжнародних грантових проекти, що дозволило значно покращити свою матеріально-технічну базу. Юридична клініка є надійним партнером цілої низки органів державної влади, місцевого самоврядування, міжнародних та національних організацій, зокрема, Головного територіального управління юстиції у Харківській області, Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Луганській та Харківській областях, ювенальної превенції Харківського відділу поліції ГУНП в Харківській області, Координатора проектів ОБСЄ в Україні, Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Юридична клініка активно долучилася до загальнонаціонального правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!», харківського міського соціального проекту «Єдина соціальна мережа». В громадській приймальні Юридичної клініки багато років працює електронний соціальний офіс, куди можуть звернутись громадяни та одержати необхідну правову допомогу.

Сьогодні Юридична клініка – це біля пів сотні найкращих креативних студентів Університету, які надають безоплатну правову допомогу більш як трьом сотням відвідувачів на рік; це десятки проведених інтерактивних виступів на правову тематику у різних аудиторіях при реалізації роботи Street Law («практичне», або «вуличне», право): школярі, студенти, багатодітні сім’ї, пенсіонери тощо. Це прекрасна матеріально-технічна база, що дозволяє реалізовувати численні проекти.

Res, non verba – не словом, а ділом. Саме за таким принципом функціонує Юридична клініка. Студенти Юридичної клініки мають змогу на практиці застосувати здобуті під час навчання знання. Саме тут їм надана можливість реалізувати власний потенціал та здобути навички професійної діяльності за фахом.

Нам тринадцятий минало…

Особлива гордість останніх років – це впровадження в навчальний процес практично орієнтованих навчальних дисциплін першого (бакалаврського) та другого (магістерського) рівнів наскрізного модулю «Юридична клініка» (для студентів-клініцистів) Спеціальність 081 «Право», Спеціальність 082/293 «Міжнародне право», розроблених на базі Юридичної клініки. На сьогодні 195 студентів Університету виявили бажання одержувати та поглиблювати свої знання, вміння та навички навчаюсь в Юридичній клініці. Ще кілька років тому, вершиною мрій було впровадження в Юридичній клініці хоча би одного невеличкого спецкурсу з основ юридичної клінічної практики. Але це все залишилось у минулому. Сьогодні Юридична клініка впроваджує для студентів три навчальних дисципліни практичного спрямування, із заявлених чотирьох, серед яких студенти надають перевагу вивченню практики Європейського суду з прав людини. І це ще не все. Досягнуто принципової згоди з адвокатською спільною про проведення найближчим часом регулярних спільних зустрічей, майстер-класів, тренінгів, навчальних заходів адвокатів зі студентами клініцистами в рамках програм історій успіху, де авторитетні адвокати поділяться з правниками-початківцями своїми успішними кейсами.

Юридична клініка – це єдина сім’я студентів, які не тільки наполегливою працюють, але і вміють активно та змістовно відпочивати. За останній час студенти Юридичної клініки відвідали з ознайомчими візитами найбільш мальовничі місця Харківської та Полтавської області, Львів та Одесу. На порядку денному інші цікаві куточки нашої Батьківщини.

Нам тринадцятий минало…

Незважаючи на значні досягнення колектив Юридичної клініки постійно самовдосконалюється. Планується організація регулярних дебатних турнірів, в тому числі судових, проведення змагань з консультування клієнтів, занять з ораторського мистецтва та медіації.

Пишаємося нашими студентами, випускниками та знаємо, що нам є куди розвиватися.

З Днем народження, Юридична клініка!

Токарь Яна

Автор : Токарь Яна

1 053 переглядів

0 коментарів

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *