Ви за легалізацію?

Ви за легалізацію?

Як відомо, наркотичні речовини, зокрема канабіс, в Україні поза законом. Тим не менше 30 січня 2019 року було зареєстровано петицію на сайті Верховної Ради  щодо врегулювання цього питання на законодавчому рівні, тобто із проханням легалізувати використання канабісу (принаймні в медичних цілях).

Не оминула ця новина і в.о. міністра охорони здоров’я Уляну Супрун, котра відреагувала дописом у Facebook. На її думку, це є необхідно, адже використання канабісу в медицині широко розповсюджено за кордоном, зокрема є позитивний досвід.

Варто відмітити, що лише за добу петиція набрала близько 2 тисяч підписів. У тексті петиції йдеться про законодавче врегулювання доступу пацієнтів до препаратів з канабісу для лікування хронічного болю.

Уляна Супрун також зазначає: «Доступ пацієнтів до препаратів на основі канабісу – це реалізація їхнього права на медичну допомогу. Важливо підтримати легалізацію застосування медичного канабісу в наукових цілях та медицині».

Збір підписів для розгляду петиції триватиме до 30 квітня 2019 року.

А тепер щодо зарубіжного досвіду узаконення канабісу. Не так давно було прийнято відповідний закон у Канаді, завдяки якому марихуани можна вільно купляти та продавати в межах країни. Одним із аргументів уряду було те, що легалізація сприятиме  мінімізації тіньового ринку канабісу та його вживанню серед підлітків, очевидно, за принципом «забороненого плоду». До речі, Канада – перша країні-член Великої Сімки, де питання використання марихуани врегульовано на законодавчому рівні.

Певний досвід є й у Сполучених Штатів, щоправда лише в деяких штатах. Дослідження легалізації канабісу в Колорадо показало, що після легалізації вартість канабісу зросла на 1-20%, порівнюючи із його вартістю на «чорному ринку». Проте легалізація дозволяє контролювати якість такого товару, знову ж у порівнянні з тіньовим ринком.

Таким чином, питання легалізації канабісу залишається суперечливим не лише в Україні, але й багатьох інших, не лише європейських державах. Досвід  інших країн вказує на певні позитивні аспекти, проте не потрібно забувати, що цей продукт усе ще залишається легким наркотиком.

А яка Ваша думка щодо такої можливості?

 

Автор: Марія Драган

Рудковська Мирослава

Автор : Рудковська Мирослава

1 099 переглядів

0 коментарів

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *