У сусідів ремонт? А хто відшкодує збитки??

У сусідів ремонт? А хто відшкодує збитки??

Нерідко трапляються випадки, коли заїжджаючи у нову квартиру, сусіди роблять ремонт. Хтось обмежується лише переклеюванням шпалер, інші ж роблять капітальний ремонт зі зносом стін та зі зміною планування квартири.

Ремонтуючи власну квартиру, сусіди іноді наносять шкоду Вашій. Наприклад, під час проведення ремонтних робіт у сусіда поверхом вище, в Вашій квартирі відійшла плитка, відлетіла шпаклівка або з’явилися тріщини на стелі.

В такому випадку є два шляхи до розв’язання даного питання.

Відповідно до першого, можна поговорити з сусідом і домовитись про відшкодування збитків,  які були завдані в результаті ремонтно-будівельних робіт. Нажаль, сусіди, які згодні добровільно відшкодувати заподіяну шкоду, зустрічаються досить не часто і тому прийдеться піти іншим шляхом – звернутись до суду.

Але перед тим, як звертатися до суду, спочатку треба отримати акт огляду приміщення, який складається комісією тієї обслуговуючої організації, на балансі якої знаходиться Ваш будинок . Отримання такого акту передбачено «Правилами утримання жилих будинків та прибудинкових територій» затвердженими наказом Державного комітету України з питань житлово-комунального господарства від 25 серпня 2005 року.

Також не зайвим буде скористатися послугами незалежних експертів для складання судової експертизи з оцінки нанесених пошкоджень.

Згідно з ч. 1 ст. 16 Цивільного кодексу України (далі – ЦК України) кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права. В ст. 22 ЦК України зазначено,  що особа якій завдано збитків у результаті порушення її цивільного права, має право на їх відшкодування.

Відповідно до ч. 1 ст. 1166 ЦК України майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

Крім того, згідно зі ст. 23  ЦК України особа має право також і на відшкодування моральної шкоди завданої внаслідок порушення її прав. Розмір відшкодування моральної шкоди визначається судом.

 

Автор : Максим Усатенко.

Рудковська Мирослава

Автор : Рудковська Мирослава

2 067 переглядів

0 коментарів

Залиш коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *